HF Lars Otto Eide

- At asylmottaket forventer at frivilligheten skal sørge for ting de selv får betalt for, får meg nesten til å koke over, sier Eldbjørg Broholm, daglig leder ved Hitra Frivilligsentral.

Nylig gikk Norsk folkehjelp ut i lokalavisa og etterlyste blant annet leker, og noen som kunne bidra med å bygge opp leke-aktiviteter på uteområdet, for de minste av de rundt 40 barna som bor på mottaket. Det stilte også mottaksleder Roger Aamo seg bak.

- Det er spesielt de minste barna vi ønsker fokus på. Mens barna i skolepliktig alder får gå på skolen gjennom kommunen, har ikke de minste barna krav på barnehageplass. De har vi ansvar for, og derfor håper vi å få på plass et barnehagetilbud her på mottaket. Det kan også fungere som en avlastning for foreldrene, sier Aamo.

Skal ha leker og barnevogner på plass

Vi har i mellomtiden sjekket med UDI hvilke krav driverne av asylmottaket har overfor beboerne. Det viser seg at asylmottaket allerede skal ha et tilrettelagt tilbud på minst tre timer per dag, for barn fra to år til grunnskolealder, i følge UDIs rundskriv: Krav til innkvarteringstilbud i ordinære mottak. Mottaket skal være et nøkternt, men forsvarlig innkvarteringstilbud som sikrer beboernes grunnleggende behov og den enkeltes behov for trygghet.

De skal også ha en barnebase, der mottaket selv skal stille med leker og leke-aktiviteter. Og mottaket skal ha trygge innen- og utendørs lekearealer for barn og tilstrekkelig plass innendørs til barns lek og fritidssysler, blant annet.

Videre skal de ha grunnleggende utstyr for barnefamilier, i følge Tove Cecilie Fasting, kommunikasjonsrådgiver UDI regionkontor Midt- Norge.

- Når det gjelder krav til utstyr i asylmottak er det forventet at der finnes utstyr som barnevogn, vognpose, babyseng, stellebord ol. som foreldre med baby kan få låne mens de bor på mottaket. Dette bør være på plass når barnefamilien ankommer mottaket. Når det gjelder utstyr til fritidsaktiviteter vil det variere fra mottak til mottak hvilke aktiviteter som kan være aktuelle, så her stiller vi ikke detaljerte krav, men det er rimelig at her finnes utstyr slik at beboere kan delta i de mest vanlige aktivitetene på stedet, for eksempel ballspill. Hvis en forening eller lag, eller privatpersoner, for den saks skyld, ønsker å organisere regelmessige aktiviteter som asylsøkerne kan være med på – for eksempel fisketurer eller fjellturer, oppfordrer vi de til å be lederen av asylmottaket om å skaffe det utstyret som er nødvendig for at beboerne kan delta (redningsvester, fiskestenger, tursekker, fjellstøvler ol), skriver Fasting til lokalavisa.

- Ikke en pinnestol å sitte på

Lite av dette utstyret er på plass i følge Eldbjørg Broholm.

- Frivilligheten skal stille opp for beboerne på mottaket. Men vi skal vite hva vårt ansvar er, kontra ansvaret til asylmottaket. Der kjenner jeg grensen er nådd og vel så det, sier Broholm, som flere ganger har vært på besøk på mottaket. Hun er også varaordfører i Hitra kommune, og Arbeiderparti-politiker.

- Jeg blir frustrert over at asylmottaket mangler mye av det essensielle som folk trenger. På de små rommene er det bare senger, og ikke en pinnestol å sitte på, ingen bord, og i fellesarealene finnes det knapt en sofagruppe å sitte i. De har ikke en gang vært i stand til å kjøpe inn store kasseroller til å lage fellesmåltid i. Det har de ansatte på asylmottaket lånt av Misjonssentralen flere ganger, sier Broholm.

Fikk barnevogn fra Bogøya

På facebook-siden til Refugees welcome to Hitra/Frøya, finner vi noen som har lagt ut en ”ønskeliste” fra asylmottaket, der blant annet kjøkkenutstyr er nevnt.

- Heia. Har en ønskeliste fra mottaket på Fillan. Kjevler til å bake med. Store kasseroller. Herreklær. Herresko. Damesko. Salongbord. Bleier til bayene på 6 måneder. Noen som har noe av dette?

På den samme FB-siden står det også at en mamma på mottaket trenger en barnevogn til en baby på seks måneder. Noe som UDI krever at driverne av asylmottaket skal ha på plass før barnefamiliene kommer.

Rask respons fra Bogøya og frivillig transport fra en Sulværing, sørger for at barnevogna blir levert til mammaen tre dager etterpå.

- Hvis du ser på hva som etterspørres av ting på facebook-siden til Refugees welcome to Hitra/Frøya, så er mye av det ting som mottaket egentlig skal ha på plass før beboerne kommer. I mitt hode skal det være innendørs lekeareal med leker, og utendørs lekeplass med utstyr på plass. Det har jeg etterspurt når jeg har vært på besøk. Folk har vært der med leker til ungene, men det er ikke en gang en reol der ungene kan sette i fra seg leker. At asylmottaket forventer at frivilligheten skal sørge for ting de selv får betalt for, får meg nesten til å koke over, sier Broholm.

Lokalavisa har flere ganger forsøkt å få kontakt med mottaksleder Roger Aamo, som ikke har svart på våre henvendelser.