I tirsdagavisa fortalte vi om museinvasjon Sula. Mens det tidligere ikke var mus å se på øya, kryr det nå av mus i husene. Enkelte huseiere har allerede fanget 20 mus.

Litt stålull kan bidra til å holde skadedyret ute.

– Mange finner gjerne oppgnagde puter, madrasser og bøker, og skader på elektriske ledninger, sier Thibaut Karoubi i Bayer Garden, som leverer åtestasjoner og musepasta.

Mus elsker å lage rede i isolasjonsmateriale og i himlinger, og skadene er ikke alltid synlige.

– Mus har fantastisk god luktesans. Hvis én mus først kommer seg inn i hytta og finner mat, kan andre mus følge luktsporet dens, og vips så danser musene på bordet mens du er borte, sier professor Vidar Selås ved Institutt for naturforvaltning ved NMBU, Universitetet for miljø- og biovitenskap.

En liten åpning på seks-syv millimeter er nok til at mus kan presse seg inn. Så vil du unngå at mus kommer seg inn, er det aller viktigste å sørge for at hytta er tett.

– Å bruke byggeskum til å fuge i sprekker er ikke nødvendigvis så effektivt, for den kan musa gnage seg igjennom. Stål derimot, liker ikke mus å sette tennene i, så du kan dytte stålhull i hull og sprekker for å holde mus ute. Metallnetting foran røråpninger og ventilasjonsluker er også lurt, sier Selås.

Desperat etter mat

Når vinteren kommer og det blir mindre tilgang på mat ute, kan mus bli desperate av sult og spise nesten hva som helst, forteller professor Vidar Selås ved NMBU.

– Derfor kan du oppleve at mus spiser på både såpestykker og stearinlys. Alt som overhodet kan være spiselig bør derfor fjernes fra hytta før du stenger den for vinteren, også hunde- og kattefôr. Eventuelt kan du legge mat i helt tette beholdere, råder han.

Nedfallsfrukt og fuglenek rett utenfor hytta kan være fristelser for smågnagerne, og bør fjernes.

Ettersom mus kan klatre opp en trevegg lett som bare det, må åpninger høyt oppe på huset sikres. Grener fra trær bør ikke henge inn over tak. Mus er glad i tett vegetasjon, så fjern ugress og dødt treverk rundt hytteveggene.

– Normalt yngler ikke skog- og klatremus på vinteren, med mindre de finner nok mat. Mus elsker hasselnøtter og eikenøtter, så er det mye av disse i naturen kan det gi økt bestand. I år er det mye blåbær, og da kan vi faktisk forvente oss mye klatremus til neste år, sier Selås.

Ferdigfylte åtestasjoner

- Vi vet at mange har museproblemer i sommerhus, og da kan musemidler være effektive. Men midlene må være under god kontroll, forteller prosjektleder Christian Dons i Miljødirektoratet.

– Mus får opp til syv unger, så en håndfull mus som kommer inn i hytta tidlig på høsten kan lett bli til 100 mus i løpet av noen måneder. En musefelle kan hindre at én mus blir til ti, sier Thibaut Karoubi i Bayer Garden.

Vanlig musegift som ble strødd rundt omkring er ikke lenger lovlig for privat bruk. Den er erstattet med ferdigfylte åtestasjoner, både engangsfeller og feller som kan etterfylles.

– Nå er giften i små pakninger i åtestasjoner, som gjør at du ikke trenger å komme i direkte kontakt med giften. Åtet er en slags pasta som mus synes smaker kjempegodt, men den er tilsatt et bitterstoff gjør at husdyr og barn ikke vil spise den, sier Karoubi.

Fellene er låst og laget i solid plast, så de ikke kan bli bitt i stykker av andre dyr eller tukles med av barn. En ny pastaformel gjør at åtet tåler fukt, ikke mugner og varer lenge.

– Mus beveger seg ofte bare noen få meter fra redet. Jo flere feller man benytter, og jo tidligere man setter opp fellene, desto bedre blir bekjempelsen. Det lønner seg å sjekke feller man har satt opp så ikke mus blir liggende lenge, råder Karoubi.