De var 50 sjuendeklasser fra 50 skoler i innledende runder i vinter. Til sammen var 1.501 elever med fra starten i Avis i skolens (AIS) årlige kunnskapskonkurranse om nyheter. Da finaleresultatene ble telt opp denne uka, hadde ingen høyere score enn 7A ved Fillan skole. Ingen var i nærheten av Fillanelevenes poengsum heller, så de kunne juble for utklassingsseier.

(Vi i lokalavisa kan ikke minnes at noen klasser i øyregionen før har vunnet denne konkurransen. Og vi har vært med i AIS i mange, mange år.)

- Bare det å komme til finalen er en stor prestasjon, sier Steinar Husbyn i AIS Trøndelag, og er imponert over elevenes kunnskapsnivå.

Lærer Anne Grete Fillingsnes forteller at klassen har brukt mye tid på å lese og forstå nyheter fra lokalmediene, regionavisa og tv-nyhetene de siste ukene. De stilte således også svært godt forberedt, noe også elevene bekreftet før vi fra lokalavisa delte ut oppgavene.

Foran finaledagen, har klassen fått tilsendt eksemplarer av Adresseavisen, Arbeidets Rett (Røros), Fosna-Folket (Fosen), Hitra-Frøya, Malvikbladet, Opdalingen, Sør-Trøndelag (Orkanger) og Trønderbladet (Melhus), i tillegg til at de har forsøkt å følge med på nasjonale og internasjonale nyheter gjennom for eksempel tv-nyhetene.

I finalen ble de spurt om 30 helt konkrete saker fra nyhetsbildet. For eksempel "I avisa Opdalingen 11/4 kunne du lese at skolene i Oppdal nå skal satse mer på et spesielt fag. Hvilket fag? og "Klima, fattigdom og dødsstraff var blant temaene som statsminister Erna Solberg diskuterte med sine verter under sitt besøk i Asia siste uke. Vietnam var ett av landene hun besøkte. Hva var det andre landet hun besøkte på turen?"

En imponerende gjennomsnitts-score i klassen på hele 27,44 poeng var mer enn nok til å ta Fillan 7A helt til topps blant de åtte finale-klassene i Sør-Trøndelag