Beboerne på mottaket er samlet i det som må være et allrom i førsteetasje i det tidligere Fjordhotellet. Voksne sitter med de minste barna på fanget, mens de eldre springer rundt. Hitterklang har tatt oppstilling foran dirigent Roar Lyng Celius. Koret har valgt ut en fin blanding mellom tradisjonelle, norske julesanger og mer internasjonale låter.

Det absolutte høydepunktet for barna var da Celius lærte dem den første strofen i ”Jeg gikk meg over sjø og land”. Barna flokket seg rundt koret og sang med. Det var ingenting å si på innsatsen da de kom til den mer praktiske delen av sangen. De var innom både trampeland, klappeland og blinkeland til barna, og de voksnes, store begeistring.

Syriske juletradisjoner

De fleste på mottaket er muslimer og de feirer ikke det som er den viktigste høytiden i Norge. Rokan er ei 38-årig dame fra Aleppo i Syria, som sammen med sin mann og to barn har vært tre måneder i Norge.

- Vi feirer ikke jul selv, men vi har mange kristne venner i Syria som vi delte høytiden med, forteller Rokan. De nærmeste naboene til Rokans familie var kristne og de feiret jul med juletre, fester, gaver og masse lys. I stedet for jul, feirer de 1. nyttårsdag.

Feiringen er veldig lik den som er i Norge. Vi går på fester, synger og sender opp fyrverkeri, sier Rokan. Selv om familien til Rokan, og særlig guttene hennes, savner hjemlandet er de innstilt på å få en fin jul i Norge.

Jul på Frivillig-sentralen

Hege Anita Skjærvik jobber på mottaket og forteller at de som er kristne får tilbud om å feire jul på Frivilligsentralen. Givergleden blant øyværingene har vært stor, og de har et rom fullt med gaver til barna. Hun vet at det å feire nyttår for beboerne er en viktig begivenhet, og ønsker å få til noe på mottaket nyttårsaften.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA