FRA SIDELINJA

Personlig er jeg vel neppe den rette til å skrive så mye om temaet fordi jeg hører til den gruppa som høyst sannsynlig drømmer like mye som de fleste andre, men jeg husker ikke at jeg har drømt, og i hvert fall greier jeg ikke å huske hva jeg har drømt, når jeg våkner.

Jeg er derfor i tvil om forskerne har rett i at vi alle drømmer, følgelig drømmer jeg også, men jeg er fratatt muligheten til å vite at jeg drømmer. Jeg har for å beskrive min situasjon – et svart hull i min hjerne hvorfra ingen drømmer slipper ut -. Jeg tenker med sorg på alle de drømmer som har gått meg hus forbi. Jeg er som en eier av en flott kino – alt er på plass, men hvor er filmene? Det blir litt stusselig å glane på et hvitt lerret i lengden!

Men på den positive side så har jeg heller ikke mareritt – de er jo den negative siden av en drøm, og heller ikke noe savnet fenomen. I en verden hvor den menneskelige oppfinnsomhet i negativ retning f.eks. terror, selvmordsbombere m.m., stadig er aktiv, er det en glede å slippe mareritt selv om drømmene blir med på lasset, er vel prisen totalt sett rimelig. Ingen drømmer – men heller ingen mareritt!

Drømmer har menneskeheten tydeligvis vært opptatt av siden tidenes morgen. I første Mosebok fortelles det om Abrahams sønnesønn, Jakob, som drømte om en stige av engler mellom jord og himmel. Josef som hadde jobb som drømmetyder hos farao, og som tydet faraos drøm om de sju fete og de sju magre kyr som varsel om sju år med overflod og sju år med tørke og sult, er eksempler på hvor viktig drømmene har vært?

I den norrøne litteraturen er drømmer vesentlige innslag. Tolket riktig ville de være varsler om kommende hendelser. I Halvdan Svartes saga har Ragnhild Norgeshistoriens viktigste drøm. «Dronning Ragnhild drømte store drømmer». Treet som vokste seg stort og som bredte seg utover med en mektig krone. Dette ble tolket som Halvdan Svartes ætts særegne kongsrett til Norge.

Et eget nettsted for drømmetydning dukket tilfeldig opp under mine søk på internett. Seriøsiteten til nettstedet falt en smule da det på åpningssida ved siden av Om drømmer, Tolke drømmer, Drømmesymboler, var en annonse «Har du halsbrann»? Vi hjelper deg med halsbrann. Les mer på våre sider her. Like under annonsen sto nok en annonse: Dating over 50 Bli B2medlem og finn kjærligheten. Man kan jo kjøpe midler mot halsbrann og samtidig få noen drømmer tydet. Liker jeg ikke tolkningen, har jeg jo gjort noe med halsbrannen.

Et annet nettsted om drømmetydning, hadde tatt for seg tilfellet hvor man drømte om å miste tenner. Det skulle bety at man drev med løgn, hadde liten selvrespekt eller preget av usikkerhet. Jeg ble ganske fort usikker – jeg som altså ikke husker at jeg har drømt, er jeg en gedigen løgner og i tillegg utstyrt med liten selvrespekt eventuelt en ukjent størrelse usikkerhet? Er det slik jeg har framstått?

Et annet nettsted nøyde seg ikke med kun «tenner» men i tillegg skulle de være råtne eller råtnende. Gleden var stor da jeg kom på at det lå en innkalling til tannlegen for den årlige tannsjekken. Grov løgner er jeg ikke – det feiler ikke tennene noe, men miste dem kan jeg jo – så en liten løgner kan jeg altså være!

Hvorfor drømmer vi? Svaret er enkelt og greit: vi vet ikke.

Men for den som leter på internett kan finne annonsen Nittedal Blomster og Drømmer, noe mer sto det ikke, men det kan jo hende at vareutvalget også omfattet et variert utvalg drømmer? Hva med en bukett blomster pluss en drøm?

God helg

Per KristianHaugen