Fra Hitras høyeste fjell til bortgjemte huler, holmer og skjær. Anders Lysø Sletvold (9) og Sindre Lysø Sletvold (7) har besøkt "dem alle" og kan med rette kalle seg lokale kjentmenn.25. november 2017 kunne nemlig Anders og Sindre klippe det siste merket i kjentmannsbøkene sine. De to unge guttene i småskole-alder har dermed gjennomført alle 45 turene i boka “Kjentmannsprøven for Hitra”, noe ikke en gang mange voksne kan skryte av å ha gjort. Så det er høyst imponerende at Anders og Sindre har vært på alle postene spredt over hele øya. 30 av dem nås til fots,15 er poster som kun nås sjøveien.

Viktig å sette av tid

Det var mamma Kristin Lysø som startet å gå turene da den første utgaven av Kjentmannsprøven kom. Men hun rakk ikke gjøre ferdig boka før det kom en ny utgave i friluftsåret 2015. Hun tenkte at turene kunne være en fin familieaktivitet og kjøpte like godt bøker til resten. Første tur fant sted i juni 2015. Postene i boka strekker seg fra å være korte turer som ikke krever spesielle ferdigheter til krevende ruter for erfarne og utholdende turgåere.

28. juni 2015 gikk Sindre, Anders og tremenning Vilde Strøm Hopsø til Hitras høyeste fjell, Mørkdalstuva. Foto: Privat.

Guttene forteller at de har tatt flere poster samme dag på kortere turer som Margretes Minde-Hokkeltinden, Hestneshula-Bårfjellet, Tonningen-Munkdalen.De lengste turene i boka har også gått greit for gutta å gjennomføre, legger mor Kristin til.- Det går på motivasjon. Vi bruker lang tid, har med oss god mat og tar flere pauser underveis. Det er viktig å sette av tid når man er på tur med barn.

Klatring, bading og ski

Ikke alle turer har vært like spennende, men gutta forteller mer enn gjerne om sine favoritturer og opplevelser.- Turen til Bjønnhiet likte jeg godt for der var det ei fin hule. Vi kunne også klatre mye i trærne underveis. Jeg likte Sandvatnet for der badet vi og mølle nummer 7 var en bra tur for da hadde vi så fint vær, forteller Anders ivrig.- Jeg syntes Terningen fyr var kjempegøy. Vi gikk til Inner Leberget på ski, legger lillebror Sindre til.

Sindre og Anders forteller gjerne om sine favoritturer. Anders trekker fram Bjønnhiet og lillebror Sindre nevner Terningen fyr.

På turene har guttene stort sett hatt mamma og pappa med seg. Og andre slektninger som tremenning Vilde eller søskenbarn Ingelin.- Bestefar Inge stilte med båt, og etter Anders sitt forslag tok vi båt fra Dolmøya rundt til Kvammen hvor vi foretok vi en overnatting i telt. Dagen etter fortsatte vi og fikk slik besøkt alle kjentmannspostene til sjøs i løpet av to dager, forklarer Kristin.

Alle femten sjøpostene ble besøkt i løpet av to dager, bestefar Inge Sletvold (t.v.) stilte med båt.

Vil lage egen kjentmannsprøve

Jo flere turer, desto mer motiverende å fullføre målsettingen om alle 45 postene. Familie, venner og bekjente synes guttene har vært flinke som har gjennomført alle turene.- Det er artig at vi har klart det, jubler guttene.Men hva skal den turglade familien nå foreta seg?- Vi har ikke tenkt å gå alle turene på nytt, det er sikkert, smiler de og legger til at de på nyåret tenker å lage sin egen versjon av kjentmannsprøven.- Kjedelige februar kan vi bruke til det, og da kan vi fritt velge turer selv. Det er flere fine turmuligheter å ta av på Hitra, sier Anders.Han lurer på om det ikke snart skal lages en ny offisiell kjentmannsprøve for Hitra.- Det blir nok ikke riktig ennå, sier Kristin, før sønnen raskt skyter inn: - Da har jeg lyst i så fall lyst til å hjelpe til med ny-boka.- Du kan sikkert være konsulent, smiler Kristin.

3. august 2017 besøkte Sindre og Anders Snutvarden på Olderøya

Gode tips fra gutta

Anders og Sindre synes alle bør gjøre som dem og gjennomføre Kjentmannsprøven. Turer de to anbefaler til andre barn er Margretes Minde, Hestneshula, Lya, Bekkvika og Hauksjøen.Guttene og Kristin har noen gode råd til de som eventuelt tenker seg ut på tur.- Det lønner seg å ta båtturen når det er fint vær, sier Anders.- Husk nok drikke, god mat og skifteklær, tilføyer Kristin.- Og sist, men ikke minst: Husk å ta med kjentmannsboka så du får registert at du har vært på posten, legger Sindre og Anders til.