Hadde det ikke vært for noen dobbelklipp, kunne han kanskje endt høyere oppe på medaljelista for seniorer i NM i saueklipping. men Tore Mellemsæther er minst like opptatt av at han kan lære opp nye klippere.

Årets NM i saueklipping foregikk på Austrått gård på Ørlandet i helga, med 54 deltakere i klipping, og ni konkurrenter i ullhåndtering. Samtidig deltok det mange i norgesmesterskapet i bruk av gjeterhund.

Tore Mellemsæther deltok i seniorklassen i NM i saueklipping, og gikk greit gjennom den innledende delen, slik at han kom seg til semifinalen med åtte deltakere. Også der ble det høye nok poeng til å bli blant de fire finalistene.

- I utgangspunktet var vi tolv klippere i seniorklassen, og det viktigste er ikke absolutt å klippe fortest, men å klippe reint, sier Tore Mellemsæther fra Tranvikan.

Ikke tida som avgjør

For det er ikke først og fremst tida som avgjør hvem som er den beste klipperen. At den som styrer klippemaskina unngår dobbelklipp (som betyr at ulla er klipt to ganger, og som er negativt for ullkvaliteten), og at sauen blir glatt og fin, uten skrammer, er minst like viktig.

- Det beste er selvfølgelig å klippe fort, samtidig som man klipper "reint" og fint. Jeg klipper reint, slik at sauen blir fin og glatt, men dessverre har jeg for mange dobbelklipp til at jeg når helt opp, ler Tore Mellemsæther etter at han har kommet seg heim fra norgesmesterskapet.

PROMOTERING: Tore har reklamert for norgesmesterskapet i flere uker før arrangementet. Dette var motivet på genseren hans under den lokale værkåringen for noen uker siden.

Lærer opp nye

Tore berømmer dugnadsinnsatsen blant de mange frivillige for å få et slikt arrangement til å gå rundt, og forteller at hitterværingene Åse og Jon Haranes og Knut Wågø fra Frøya var blant de mange som hjalp til.

Akkurat nå er Tore Mellemsæther mest opptatt av å slappe av etter ei intens helg, også er han opptatt av at nye generasjoner lærer seg å klippe sau.

- Marcin Zgodzinsky, som jeg har vært instruktør for, og som jeg har hatt med meg på klipping, deltok dessuten i juniorklassen. Jeg er veldig glad for at noen yngre vil klippe sau.

Tore har vært med i NM i flere år, og har en andreplass som sin beste plassering. Men han tviler på at han vil stille i den høyeste klassen, kalt NM-klassen.

Nei, derfor er det litt "patetisk" at jeg stiller opp i konkurranser også, sier han med et stort smil.