Sandstad Velferdsråd inviterte i år til sommertur til Ørlandet.

Onsdag 1. juni sto 30 påmeldte klar for avreise fra Sandstad. Ved ankomst Brekstad ble det servert vafler og kaffe på Ørland Kysthotell. Etter en hyggelig kaffepause hvor praten gikk lett mellom gamle kjente og noen nye bekjentskaper, gikk vi om bord i bussen som sto klar for sightseeing.

Guide Espen Larsen tok oss med gjennom Ørlandets historie og utvikling frem til dagens moderne samfunn. Han imponerte med sine kunnskaper som han delte med oss med et godt glimt i øyet.

Første stopp var Austrått hvor vi ble orientert om kanonene fra 2. verdenskrig og deres interessante historie. Blant det som kanskje imponerte mest var dens dimensjoner. F.eks. veide hver enkelt granat 380 kg. Det hører med til historien at de ikke ble brukt under krigen.

Austråttborgen en av Norges eldste stormannsgårder

Etter dette gikk turen videre gikk til Austråttborgen. Gården er en av Norges eldste stormannsgårder. Her har stormenn og adel bodd siden vikingetiden. Slekten Bjelke og Fru Inger til Austrått er kjente navn som har hatt sete der og som har spilt en betydelig rolle i vår nasjonale historie. Vi ble guidet gjennom Austråttborgens historie av en meget kunnskapsrik og dyktig guide. Siste stopp var Uthaugsgården med omvisning av en engasjert Unn Lund Grøtan, 7. generasjon Lund som har hatt sitt virke på gården. Gården er en stor handelsgård fra ca 1740. Handelsstedet ble etablert i 1859 av Christoffer Jacobsen Lund.

Her har det vært drevet en allsidig virksomhet med handel, poståpneri, telegrafstasjon, pensjonat, fiskekjøp, sildesalting m.m. Bl.a. ble saltet sild fraktet med egen seilskute til Nederland og Tyskland, mens klippfisk ble eksportert med eget fartøy til Spania og Italia. Gården fremstår i dag som autentisk historisk museum hvor det er bevart og utstilt inventar og utsyr fra gårdens ulike tidsepoker. Meget interessant besøk. Etter en opplevelsesrik dag var det nå tid for retur til Ørland Kysthotell hvor vi ble servert en velsmakende middag og kaffe.

Som vi avsluttet våre stiler med på folkeskolen: Da vi reiste hjem med Kystekspressen var «vi alle enige om at vi hadde hatt en fin tur».

Referent

Jon Erling Strøm