Mandag 13. mars

Dagen vår startet tidlig, vi møtte opp i Fillan gikk bussen 06.05 og varte rundt 2,5 timer, de fleste av oss brukte denne tiden på å ta igjen litt søvn. Da vi kom til Trondheim i 08.30-tiden måtte vi vente i 1,5 time til toget dro fra Trondheim sentralstasjon, selv etter litt ekstra søvn på bussen var mange av oss trøtte og slitne så tidlig på morgenen.

Togturen føltes kortere enn den egentlig var. Moralen var høy og vi fordrev tiden med å spille kort, holde quiz og snakke sammen om alt mulig. For de som ikke sov på bussen var det tid til å ta litt søvn igjen.

Oliver Skjeggestad, Isak Krauss og bakhodet til Emil Endoo

Vi ankom Oslo og hostellet ca kl 18.00. Når det var middagstid spiste vi på en italiensk restaurant, vi ble litt tatt på sengen når vi ankom lokalet og fant ut hvor fancy det var.

På tirsdag var det Stortinget som sto på planen. Først måtte vi gjennom en grundig sikkerhetskontroll før vi gikk en underjordisk tunnel inn i Stortinget. Der møtte vi en stortingsrepresentant Lars Haltbrekken som tok oss med rundt i bygget. Vi fikk innblikk i alle etasjene og fikk titte litt i selve Stortingsalen.

Oddvar Glørstad, Jonas Veltrup og Kine Reksen

Etter omvisningen ble vi tatt med på stortingsspillet Demo. I Demo trer elevene inn i rollen som stortingsrepresentanter. Slik lærer vi om Stortingets oppgaver og får fornyet forståelse for vårt demokratiske system. Vi ble vi delt inn i ulike «partier», og fikk et innblikk hvordan det er å være politiker. Etter opplegget på Stortinget delte vi oss litt opp. Noen dro for å se på slottet, andre valgte å bruke anledningen til shopping. På kvelden samlet vi oss for felles middag.

Minnesmerke på landsida. Lærer Hilde Jørgensen vandrende rundt.

Utøya – onsdag 15. mars

Utøya er en vakker plass. Den lille øya var snødekt og glitret i solen når vi kom på besøk. Plassen var for vakker. Hvordan kunne noe så forferdelig skje her?

Vi fikk omvisning rundt øya. Gikk på “E6” og den romantiske “Kjærlighetsstien”.

Vi så på et tre dekket med fargerike lapper. På lappene kunne vi lese ting som “Hei hei, på tide å stå opp og endre værda”, “Kjærlighet er sterkere enn hat” og “Alt vil bli bra til slutt”. De kaller det “Verditreet”.

Verditreet på Utøya
Her ser vi noen av elevene i diskusjon rundt ulike problemstillinger bl.a. Meta Karaliute, Oliver Skjeggestad, maksim Jermolajev, Kine reksen, Andreas Fjeldvær, Vilde Sollie Sørensen og Jonas Veltrup. Lærer Roman Lund med ryggen til.

Vi fikk lære om historien til Utøya, som er mer enn bare 22 juli. Denne dagen er en av de viktigste hendelsene i Norge, men Utøya er mye mer enn hvor terrorangrepet skjedde. Vi løste oppgaver og diskuterte problemstillinger rundt demokrati og ytringsfrihet.

Minnesmerke på Utøya

Inne i et av byggene ble vi møtt av en tidslinje over 22 juli med meldinger mellom venner, kjærester, familie og elskede. Meldingene gjorde sterkt inntrykk. De var veldig personlige. Hvis en ikke hadde innsett før nå at det var mennesker, ekte personer, som hadde lidd, dødd og overlevd på Utøya, forstod en det nå. Vi hører statistikken. Ser tallene. For noen blir det vanskelig å forstå at hvert enkelt tall var et helt menneske. Utøya gjorde det lettere å se de som har dødd.

Utøya driver fortsatt sommerleirer. For å vise at vi ikke har tapt. For å kjempe mot hat og terror. De vil ikke at Utøya bare skal være plassen det fryktelige, det umulige,skjedde. Utøya er også en plass der en kan finne venner og kjærester. En plass

hvor ungdommen kan diskutere politikk med politikerne. En plass der det kan bli gjort en forskjell.

Alle elevene, med omviser, i moskeen.

Torsdag 16. mars

Torsdag fikk vi besøke en moske i Oslo. Islamic Cultural Centre Norway, Norges første moske med ca 4000 regristrerte medlemmer. Vi fikk en presentasjon om Islam og bygget av Ansa Ghaffar leder av ICC ungdom. Vi fikk høre om bønn, tradisjoner og helligdager som blir holdt i moskeen, og en omvising av bygget.

Munchmuseet i bakgrunnen

Senere på dagen fikk mye fritid. Noen fant seg plasser å sove, andre gjorde siste handleturen sin og mange dro til «Fangene på fortet», en type escape room i Oslo. Atter andre besøkte museum. Vi dro på en siste middag i restauranten New Delhi og dro til Oslo S for å rekke nattoget hjem.