Bonde Paul Strøm på Straum vurderer å slakte ned buskapen etter at det smittsomme BRSV-viruset er påvist på gården. Det skriver Bondebladet.

Strøm har kjøpt inn kvigekalver for å etablere ny buskap på gården. Hitra-bonden hadde allerede kjøpt kalver fra nærområdet. Men da det kom kalver fra en besetning på Nordmøre, begynte problemene å oppstå. Kalvene som kom fra Nordmøre klarte seg godt, men etter et par uker oppdaget Strøm at de andre kalvene i besetningen begynte å hoste, og snart ble flere ammekyr liggende i båsene. Dyra sluttet å ete og kort tid senere fant han to kyr døde, skriver Bondebladet,.

Første gang påvist

Det ble tatt blodprøver,og påvist at dyra var smittet med BRSV-virus. Sannsynligvis har det aldri vært BRSV-smitte på Hitra tidligere, ifølge avisa.

– Vi hadde tillit til at dokumentasjonen og ordningene skulle fungere så godt at dette ikke kunne skje. Nå er altså smitten flyttet til et nytt område, og da kan vi vel ikke selge dyr oss imellom lenger heller. Det er uheldig, det er ikke så stort miljø her på Hitra, sier Strøm til Bondebladet.

Også rammet på Helgebostad

Også gården til Bodil Birkeland og Yngvar Sæther på Helgebostad er rammet av viruset, da deres nyinnkjøpte kalver ble fraktet i samme dyretransport som kalvene til Paul Strøm. På denne gården har sykdommen slått ut i nesten hele besetningen. Tre dyr har ifølge Bondebladet vært døden nær, men har kommet seg av behandlingen.

Nortura tar selvkritikk overfor Bondebladet og innrømmer at det ikke var «spesielt smart» å sende kalvene i samme dyrebil.