Et par uker etter skoleturen til Polen har 10. klassingen ved Sistranda skole hatt utstilling med egenproduserte bilder, hvor de har gjenskapt inntrykkene fra utryddelsesleirene i Auschwitz, hvor minst 1,1 millioner mennesker ble drept under andre verdenskrig.

- I Auschwitz ble alle fangene overvåket. Gjorde de noe soldatene ikke likte, ble de torturert, eller til og med drept, sier Laila-Helen Høgseth Kolseth.

- Besøket i konsentrasjonsleiren gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg begynte å gråte da jeg var der, sier Laila, som har tegnet en soldat med våpen, som overvåker en av fangene.

Hun synes det er viktig at dagens unge får lære om det som skjedde under nazistenes krigføring for over sytti år siden.

- Det er viktig at vi kjenner historien, og at vi gjør det vi kan for at det ikke gjentar seg.

Når vi ser de mange verkene på utstilligen, laget med ulike teknikker, skjønner vi at skoleturen har gikk dem innsikt i hva som foregikk under tyskernes etniske utrenskning under andre verdenskrig. Det er heller ingen tvil om at ungdomsskoleelevene har lagt mye arbeid i det de har gjort. Ei av jentene jobber med et bilde under selve utstillingen, og har kalt bildet sitt "Siste glede". Først har hun laget en skisse av bildet, før hun gjenskaper det enda mer detaljert på en større flate. Bildet viser en mengde ansikter tegnet med kritt, mennesker som ble henrett i konsentrasjonsleiren. Midt på bildet skal hun bruke kull og tegne en som hopper i døden.

- Det er den siste gleden han har. Og selv kunne velge å ta sitt eget liv ved å hoppe i døden, i stedet for å bli drept av nazistene, sier Malgorzata Kopaczek- Styczen.