Russen på Frøya og Hitra skal snart i gang med Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon " Krafttak mot kreft".

I dag var det kickoff for Krafttak mot kreft for russen ved Hitra videregående skole, og Gina Bøe fra Kreftforeningen var der for å holde motivasjonsforedrag for ungdommene.

Ekstremt viktig sak

- På Hitra er det ca 20 russ i år, forteller russepresident Sigrid Marie Hestnes Hjertø og innsamlingssjef på Hitra, Ragnhild Ulvåg Skaget.

- Hvorfor velger russen på Hitra å stille opp i "Krafttak mot kreft"?

- Det gjør vi fordi dette er en ekstremt viktig sak. Så og si alle av oss, er berørte på en eller annen måte. Det har også blitt en tradisjon her ved skolen at russen bidrar under innsamlingsaksjonen. Den markerer starten på russetiden vår.

- 80 personer per dag

Russen på Hitra skal gå med bøssene sine tirsdag 3.mars. All russ som deltar i "Krafttak mot kreft", får en minibøsse til å feste på russelua si, forteller Gina Bøe. Det er en knute man kan ta fram og fortelle til foreldre og besteforeldre hva betyr, en knute man kan være stolt av.

- Kreft berører alle. Årlig er det 30 000 personer som får kreft, det vil si 80 personer per dag.

På grunn av pengene som samles inn til forskning, er det i dag 2 av 3 som overlever kreft. Derfor er det så viktig at russen gjør den jobben de gjør. Pengene de får inn i bøssene går direkte til forskning, sier Bøe.

[M1]

Motivasjonen er på topp

Under fjorårets "Krafttak mot kreft", kom det på landsbasis inn 32 millioner kroner. Russen på Frøya samlet inn 27 816 kroner, russen på Hitra 42 847 kroner.

- Det må vi klare å slå i år, sier Ragnhild og Sigrid sikkert.

I tillegg til bøsseinnsamlingen, har de også ideer til hvordan de skal klare å ta inn enda mer penger.

- Men den planen er foreløpig hemmelig.

Hvert år bidrar russ over hele landet stort, som bøssebærere under innsamlingsaksjonen som holdes i løpet av de to første ukene i mars. Pengene fra årets aksjon skal uavkortet gå til forsking på personlig tilpasset kreftbehandling.

Motivasjonsforedraget gjør inntrykk.