Trondheim formannskap var i dag innom Lerøys visningsanlegg og formannskapet på Hitra, før de tok turen videre ut til Frøya for å møte formannskapet der. Trondheim kommune har fra før en intensjonsavtale om samarbeid med Frøya, og Trondheimsordfører Rita Ottervik(Ap), som opprinnelig er fra Hitra, er klar for mer samarbeid med øykommunene.

- Vil styrke blå sektor

- Jeg er åpen for å styrke samarbeidet med Hitra og Frøya. Det generelle målet om mer samarbeid ligger der, men det er et konkret mål å styrke den blå sektorens posisjon og gjøre enda mer for å få frem oppdretts og fiskerinæringen. Vi har sammenfallende interesser i å bygge opp havbruksnæringen, når selve produksjonen ligger her ute, og Trondheim har de store forsknings og utdanningsinstitusjonene, sier Ottervik.

- Store muligheter i tareproduksjon

Hun ser for seg nye muligheter innen havbruket.

- Jeg er veldig glad for at Sintef og NTNU er samarbeidsaktører i øyregionen, og at de ser den fantastiske muligheten med å ha laboratoriet rett utenfor døren. Jeg er veldig spent på hvilke muligheter det ligger i for eksempel tareproduksjon. Det tror jeg det ligger veldig store muligheter for både øyregionen og Trondheimsregionen, mener Ottervik.

- Knapt begynt å dyrke havet

Hitraordfører Ole Haugen kunne bare si seg enig.

- Vi har knapt begynt å dyrke havet ennå. Det er fantastiske muligheter som ligger foran oss. Og i år skal vi for første gang ha felles stand på Aqua-Nor, sammen med Trondheim kommune, Frøya kommune og Kysten er Klar. Det vil også bli viktig å fremme sjømat gjennom Trøndersk matfestival, der det tradisjonelt har vært Dalpro, Hitra Gårdsmat og Glørstad gårdsmat som har vært representert. I fjor var Lerøy med for første gang, og det ble veldig populært. Sjømat må vi få mer av på matfestivalen - og det skjer i år, sier Haugen.

Han håper at det planlagte Blått kompetansesenter på Sistranda kan bre seg utover Frøya.

- Jeg håper at det ikke bare blir et bygg, men at det blir en klyngedanning som kan samle kompetanse i hele øyregionen og i Trøndelag, mener Haugen.