I Sør-Trøndelag svarer 1 av 3 at de opplever andre båtførere til sjenanse på sjøen, opplyser Gjensidige i en pressemelding.

- Mange tilbringer sommerferien på eller ved sjøen, men ikke alle finner den roen de skulle ønske. Høy fart og mye støy er noe av det som irriterer store deler av båtfolket, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonsrådgiver i Gjensidige.

Ipsos MMI har på vegne av Gjensidige spurt båteiere om de har opplevd sjenanse fra andre når de ferdes i båt. Hver tredje fritidsbåteier i Sør-Trøndelag svarer at andre båtførere støyer, kjører for fort, lager for store bølger og overholder ikke vikeplikten. Øverst på listen ligger Vestfold og Aust-Agder hvor hele åtte av ti svarer at de opplever andre båtførere som sjenerende.

- ”Problemet” er nok større jo flere båter og mer trafikk det er, men vi ser en klar sammenheng mellom sjenanse og brutte fartsgrenser, sier Eklo. Han påpeker at høy fart også er en av årsakene til mange av ulykkene som skjer på sjøen.

På landsbasis viser undersøkelsen at nesten en fjerdedel av alle båtførere synes det er vanskelig å holde oversikt over fartsgrensene der de ferdes. I Sør-Trøndelag opplever kun fem prosent at dette er vanskelig. Men hele 25 prosent sier at de selv vurderer hvilken fart som er forsvarlig, eller kan bryte fartsgrensen hvis de ikke ser poenget med den.

- Alle er nok ikke klar over at de kan være en plage for andre. Senk farten og vis hensyn til omgivelsene. Da blir det tryggere og ikke minst mye hyggeligere for alle som oppholder seg på sjøen, sier Eklo.