Roy Angelvik

Alder: 40

Bor: Porshaugen, Fillan

Yrke: Politisk rådgiver

Familie: Gift med Kristin, fire barn

Aktuell: Har reist rundt i 40 dager med fiskeriministeren, for å bli mest mulig kjent med havbruk og fiskeri langs hele Norskekysten.

Ikke en dag uten: Fisk.

Spiser og drikker: Fersk kvitfisk med et glass rødvin til.

Reisemål: Japan, i høst skal jeg reise dit gjennom jobben.

Ser på: Nyheter og sport.

Lytter til: NRK P1 eller "gammelkaill-radio" som Kristin kaller det.

Leser: "Herre, hold hjertene varme!" av Anders Lange.

Roy Angelvik sier han visste hva han gikk til, da han i høst takket ja til å være politisk rådgiver for den fargerike og frittalende politikeren Per Sandberg.

- Jeg kjenner Per godt, vårt vennskap har vart i flere år. Per er fargerik, samtidig har vi en ganske lik personlighet og måte å være på. Vi er begge lette til sinns, liker full fart, har godt humør og prøver å se det positive i det meste. Ellers er vi også ganske følsomme typer, vi blir lett bevegd og rørt.

Noe annet som ikke er så kjent om Per Sandberg?

Han er en varm person. Det er ikke mange ganger vi går mellom Stortinget og departementet uten at Per stopper opp og gir noen kroner til de på gata.

Hvordan ble

du først interessert i politikk?

- Jeg kan ikke huske om det var en enkelt sak, men jeg husker at det var Per Ervik som fikk meg inn i lokalpolitikken. Han tok kontakt da jeg flyttet til Hitra på tidlig 2000-tallet, og lurte på om jeg kunne tenkt meg å være med - og siden har jeg holdt på. Jeg har sittet i to perioder i kommunestyret på Hitra og vært fylkesleder for Frp i fire år, og nå har det blitt politikk på heltid.

Jeg blir fort engasjert, det går igjen hos meg. Jeg husker at vi særlig den første perioden på Hitra, fikk løst en del små og enkle ting som hadde stor betydning for folket og grendene lokalt.

Nå er jeg nasjonalpolitiker, så det blir politikk på et litt annet nivå, men det er de samme utfordringene. Enest man må tenke hele landet i stedenfor lokalt, også tar ting litt lengre tid å få gjennomført.

Hvordan har tiden

som politisk rådgiver vært?

Det har vært fantastisk spennende og mye å sette seg inn i. Havbruk kjente jeg til i fra før av, mens fiskeri har jeg kun vært kort innom, men det begynner å synke inn. Jeg har landa litt nå.

I hvor stor grad påvirker du egentlig politikken - du er jo en av fiskeriministerens nærmeste fortrolige?

- Det er jeg som legger til rette og styrer dagene til Per. Alt som skal til fiskeriministeren er innom meg først, som for eksempel taler eller besøkende, og jeg deltar over alt.

Vi tilbringer svært mye tid sammen, så jeg har stor innflytelse. Men til syvende og sist er det Per som er minister.

Du ser nok mer til Per

enn til familien for tiden?

Vi har en snittarbeidsdag på på 14-15 timer, men helgene er vi strenge på, da prioriterer vi familie. Selv om det ikke er en kvikk fiks å komme seg hjem, så er det bare ei helg jeg har vært borte fra familien siden jeg startet som politisk rådgiver.

Denne helga kommer familien nedover på Oslo-besøk og det gleder jeg meg stort til.

Du og fiskeriministeren besøkte nylig øyregionen - hvordan var det?

Det var et meget vellykket besøk, og vi følte oss godt tatt i mot av øyværingene. Det ligger i kortene at vi kommer igjen til åpningen av Blått Kompetansesenter, det har jeg dessuten delvist lovt, så det skal mye til for at vi trekker oss fra det.

Stolt over det Frøya og

Hitra har å vise frem?

Det er klart det er kjempestas å ha med seg sjefen sin til øyregionen. Man føler stolthet over det som skjer her i øyregionen, så jeg har ikke gruet meg for å ta med Per hit, for å si det sånn. Jeg sier vår region, fordi for meg er grensa mellom Frøya og Hitra sletta. Frøya er like viktige for oss på Hitra og motsatt når det kommer til stykket og jo flere av oss som begynner å tenke sånn jo bedre.

Jeg kjenner de lokale bedriftene godt i fra før av, men jeg er nøye på at det ikke blir for fokusert på Hitra og Frøya for min del, siden det vi bestemmer har betydning nasjonalt. Det tok 32 dager før vi valgte å dra til min region, det måtte også overveies nøye før vi dro til statssekretær Ronnys hjemtrakter.

Dere har reisen rundt for å få et helhetsbilde rundt havbruk og fiskeri. Hva er ditt helheltsinntrykk?

Det er todelt. Havbruk og fiskeri er for det første, to ulike verdener.

Havbruket er inne i voldsomt positive tider. Det er en næring som sysselsetter veldig mange og havbruket har såkalt "patriotkapital" - lokale eiere som etablerer seg og skaper vekst i lokalsamfunnet sitt.

De har også en felles utfordring med lakselusa, men næringen tar det på største alvor og er interesserte i å gjøre noe med det. Derfor går vi en spennede tid i møte.

Fiskeri har vært den største overraskelsen. Vi har besøkt mange fiskerimottak og anlegg på vår reise, og jeg var spent før vi dro helt nord. Jeg trodde det ville være slik jeg hadde lest i media på forhånd, at fiskerne var misfornøyde, men det viste seg å være stikk motsatt. De vi møtte hadde trua på næringa, de var optimistiske og ønsket å satse videre.

Du har tidligere drevet Matgleder og var inntil nylig markedssjef i Dolmøy Seafood. Det har sikkert blitt mindre tid til mat nå?

Litt spøkefullt så bruker jeg å si at jeg ikke gjør annet enn å spise mat for tiden. Jeg får i meg så mye omega 3 om dagen, at jeg kan finne på å leve til jeg blir 150 år.

Jeg har alltid vært utrolig fascinert over mat, det gjør det ekstra spennende å være i Nærings- og fiskeidepartementet.

Da vi var i Portugal nylig fikk jeg treffe Portugals svar på Arne Brimi, en hyggelig dame som serverte oss en 7 -retter hvor alle rettene besto av klippfisk. Det var en fantastisk opplevelse. Jeg får smakt på nye ting og ser andre muligheter i forhold til bruken av råstoffene.

Du har klatret innen politikken, har du videre ambisjoner?

Helt ærlig, fram til telefonen om stillingen som politisk rådgiver kom i midten av september, så var jeg fornøyd der jeg var.

Videre ambisjoner har jeg ikke tenkt på, andre får eventuelt vurdere om de vil bruke meg videre i andre posisjoner.

Erfaringene jeg får som politisk rådgiver, gjør i så fall at jeg har med meg en positiv balast som jeg kan dra nytte av senere i arbeidslivet.

Ting skjer så fort, neste uke kan det være over. Så det er bare å nyte det så lenge man kan.

980 12 034

cecilia@hitra-froya.no