Noen uker før det blant annet skulle feires en 60-årsdag på Halten, varslet AtB at de dropper ruta til nordværene om kvelden fredag 1. juli. Etter mye press sier AtB at de har funnet en løsning, og at båten går som normalt. - Så bra, sier jubilanten Edmar Bakøy.

Mange fikk seg en overraskelse da de oppdaget at den oppsatte ruta fra Dyrøya og utover til Gjæsingen og resten av øyrekka var tatt ut av rutetabellen om kvelden fredag 1. juli. Årsaken var at AtB mente de trengte båten til ekstraturer til og fra Mausund i forbindelse med Oda-spelet. Da det ble kjent at anløpene i nordværene skulle kanselleres, førte det til heftige diskusjoner på sosiale medier, og mange henvendelser til AtB fra fortvilte passasjerer.

Styreleder i Stiftelsen Halten Nekolai Dahl Minne, Hallgeir Grøntvedt, var ikke fornøyd med at AtB ville stryke nordværene nevnte fredagskveld.

- Uholdbart, sier Grøntvedt.

I et felles brev med Frøya kommune ved ordfører Berit Flåmo og KystNorge ved Laila Støen, leverte Stiftelsen Halten tirsdag sist uke et brev til Sør-Trøndelag fylkeskommune og AtB. I brevet sier de at de er positive til at AtB legger opp til ekstraturer i forbindelse ved større arrangement, men at de er kristiske til at ekstraturene går utover det ordinære rutetilbudet. I det lange brevet nevner de blant annet at ved å sløyfe turen til nordværene skaper det store utfordringer for fastboende, næringsliv, sommerboende og pendlere den helga.

Partene ber i brevet om at komiteen for kollektivtrafikk og regional utvikling i Sør-Trøndelag fylkeskommune ser på denne saken så fort som mulig, da de føler at AtB ikke har vilje til å forstå hva dette betyr for mange.

Uvitende om brevet som var sendt til fylkeskommunen og AtB, rettet også lokalavisa Hitra-Frøya en henvendelse til AtB torsdag morgen. Noen timer seinere kom svaret, som også er sendt til de felles avsenderne av før nevnte brev. I brevet står blant annet:

"Da har vi funnet løsning på både Halten og Oda-spelet. AtB kan bekrefte at vi har bestilt Frøyfart 1. juli fra Dyrøy via Gjæsingen, Sørburøy, Sauøy til Halten med avgang Dyrøy 20.00 og ankomst Halten ca. 22.00."

Hallgeir Grøntvedt i Haltenstiftelsen er fornøyd med utfallet.

- Et godt eksempel på teamwork, sier han.

Mange Haltengjester den helga

Lokalavisa kjenner til at det er flere grupper har bestilt innlosjering på Halten helga 1. - 3. juli. En av dem er Edmar Bakøy fra Vallersund. Allerede i fjor booket Bakøy plass for masse gjester til feiring av 60-årsdagen sin på Halten den første helga i juli. Mange av gjestene skulle ankomme Halten med AtB.

- Rundt 25 av dem tenkte å reise utover med rutebåten. Det er merkelig at AtB kan kutte ei allerede oppsatt rute. Jeg lurer virkelig på hva de har tenk, sa Edmar Bakøy onsdag kveld.

Om AtB sin avgjørelse om å ikke ha rutebåt utover nordværene den aktuelle kvelden hadde blitt stående, mener Haltenpatrioten Edmar Bakøy at de hadde ødelagt passasjergrunnlaget for seg selv.

- Fylkeskommunen, som er eier av AtB, er også medeier i Stiftelsen Halten Nekolai Dahls minne. De skyter seg selv i foten når de gjør noe sånt, sier han.

Etter å ha fått nyheten om at det likevel blir rutebåt til Halten 1. juli, er Edmar Bakøy lettet.

- Det var bra de tok til vettet! Da slipper jeg å prøve og leie inn annen skyss.

72 44 04 00 post@hitra-froya.no