- Russetiden lager mer samhold

- Nå er vi så klare som vi kan bli. I dag begynner feiringa, smiler rødrusspresident Åse Johansen, visepresident Hildegunn Hallaren, økonomisjef Frida Nilsen og redaktør Thea Sæther.17 av rødrussen på Frøya, skal til russetreffet på Tryvann nå til helga, forteller jentene, - det blir artig og en annerledes opplevelse som vi gleder oss stort til.- Ellers skal vi være sammen med klassen vår, ha det artig og nyte tiden vi har igjen i lag, sier Thea.- Det sies at russetiden lager mer samhold i klassene. Blir det mer samhold enn vi allerede har i klassen vår fra før, så blir det kjempebra, legger russepresident Åse til.Under russedåpen i dag, torsdag, skal godt og vel 70 russ på Frøya døpes.- Da blir det livat her på Frøya, ler jentene med russenavnene Lady Gaga (Thea), Drikkeleik? (Frida), Caps Lock (Åse) og Kommandora (Hildegunn).Jentene har full kontroll på russeknutene og har planlagt å gjennomføre mange av dem.- Vi skal ligge i telt utenfor skolen og ligge i telt  hos rektoren. Vi skal gjennomføre fartskontroll med hårføner, ha laks som kjæledyr i bånd og ha 8-9 wonderbaumer rundt halsen en hel dag og bruke et brød som mobildeksel.Ellers ser de frem til vannkrigen rødrussen skal ha med SFO på Nabeita og de skal innom barneskolen på Sistranda for å dele ut russekort.- I tillegg kommer russeavisa ut for salg i morgen, avslutter redaktør Thea.

Rødruss på Frøya: Frida Nilsen, Thea Sæther, Åse Johansen og Hildegunn Hallaren

- Det skal bli artig å gjøre noe ramp med rødrussen

Jeg gleder meg til 17.mai toget, hvis jeg blir "havan" til det, sier svartrusspresident Aina Skarsvåg og ler. - 16.mai blir hard, men 17.mai blir nok hardere.På tradisjonelt vis skal Frøyarussen til Lerkendal stadion den 16. mai, ellers har de ikke planlagt aktiviteter på forhånd, forteller de tre svartrussene Aina, festarrangør Tone Kristiansen og visepresident Hans Kristian Werkland.- Vi tar dagene som de kommer, med spontane turer og mange sosiale sammenkomster underveis. Det viktigste er å være i lag og kose oss sammen, vi skal prøve å få samla russen så ikke alle blir spredt, også håper vi i få til en pub-til-pub runde i løpet av feiringa.- Det skal bli artig å gjøre noe ramp med rødrussen, men hva, det kan vi selvfølgelig ikke røpe på forhånd, smiler visepresident Hans Kristian.Det går ikke bare i russestreker, kan ungdommene fortelle.- Vi skal også få sendt i vei russekort til en gutt i Oslo, som har blitt omtalt i media og på Facebook i det siste, som ikke får til å samle inn russekort selv fordi han sitter i rullestol.De tre svartrussene har rukket å gjennomført noen russeknuter allerede.- Vi hoppa i sjøen i februar, det skal vi gjøre igjen nå i dag, torsdag, for da skal svartrussen døpes på Siholmen.Under dåpen har de planlagt å kle seg ut som noe relatert til russenavnene deres, sier Aina som har russenavnet "Decibel". Tone forteller at hennes russenavn er "Big Boss" og Hans Kristians, det er "Svigermors drøm".

Svartruss på Frøya: Hans Kristian Werkland, Aina Skarsvåg og Tone Kristiansen.

- Vi vil lage minner med klassen vår

- Vi har lagd oss en plan over russetiden, for det er mye som skal skje og mye å glede seg til, sier Thomas Peitersen og Jonathan Klingenberg.

På planen står det blant annet grillparty og andre sosiale events forteller guttene og nevner at rødrussen har leid seg partytelt, - det er for at vi russen skal være mer samla i år.

Rødrussen på Hitra har også lagd seg sin egen logo og bestilt gensere med logoen på.

- Jeg gleder meg til vi skal på landstreffet for russ på Lillehammer, det blir en artig road trip med gutta, sier Thomas.

- Matoma konserten i løpet av russetiden blir også sweet, tror Jonathan.

- Russetiden vil vi tenke tilbake på og huske resten av livet. Vi vil lage minner med klassen vår og enkelte av dem har vi gått på skole med i 13 år, forteller guttene.

- Det skal bli godt å bli ferdig, men også et savn når denne tida er over, derfor skal vi ha det artig sammen nå på slutten, før vi skal i gang med en ny start.

Rødruss på Hitra: Thomas Peitersen og Jonathan Klingenberg.

- Vi har leid oss tidenes partytelt

- Det blir godt med et avbrekk i hverdagen og i russetiden skal vi ha det veldig artig med de som betyr mest, vennene våre, sier rødrusspresident Sigrid Marie Hestnes Hjertø og visepresident Trine Willmann.

Rødrussen på Hitra forteller at de gleder seg til de skal på landstreffet for russ på Lillehammer den 7.-10.mai.

- Der har vi leid oss hytte og der skal vi drikke masse brus.

Dåpen i dag, torsdag, blir episk, sier jentene.

For at ikke russen skal være spredt for alle kanter i gjennom russetida, har de laget seg et felles samlingssted.

- Vi har leid oss tidenes partytelt, ordna med festivaldo og anlegg, så der kan vi russen samles og være i lag.

Rødruss på Hitra: Sigrid Marie Hestnes Hjertø og Trine Willmann.

- Det blir artig å gjennomføre russeknutene

- Vi gleder oss til all festingen, det forteller fem av svartrussen på Hitra.

Spesielt er det russedåpen i dag, 30.april og 16.mai kampen på Lerkendal de gleder seg til, sier svartrusspresident Anna Reppe, Henrik Hammernes, prevensjonsveileder Magnus Vassbotn, Tommy Tøften og terrorsjef Petter Lervik.

- Det sosiale samværet i løpet av russetiden blir hyggelig, sier Magnus Vassbotn.

- Og det blir artig å gjennomføre russeknutene, legger Henrik Hammernes til.

Blant noen av det de kan gjennomføre for å få russeknuter på Hitra i år, er å sove i hagen til læreren, krype på butikken for å kjøpe øl, se porno i skoletimen og ta en polferd, - det vil si å gå på ski til Vinmonopolet, forklarer russen.

- Vi er en sammenspleisa gjeng. Svartrussen på Hitra har laget seg sin egen logo som vi skal bruke i russefeiringen, så man kan se at vi hører i lag, forteller russepresident Anna Reppe.

Svartruss på Hitra: Tommy Tøften, Petter Lervik, Magnus Vassbotn, Henrik Hammernes og Anna Reppe.

- Jeg tror jeg må feste en plastpose i lua

- Natt til 1.mai, er det mange russ fra Frøya som skal til festningen i Trondheim og feste, men jeg har ikke anledning til det, jeg skal jobbe, forteller svartrussen Joakim Berg Kristiansen.- I tillegg er det fest på Stråmyra samme kvelden så en del Frøyaruss skal dit også, forteller svartruss Katrine Lervik Furuvik.De gleder seg til alle festene de skal på i løpet av russetiden på både Hitra og Frøya.- Festen på Stråmyra er det Hitrarussen som arrangerer, så vi skal feste litt i lag med russen på Hitra også.Hva annet gleder dere til å gjøre under russefeiringen da?- Ta russeknutene, kommer det kontant fra begge to.- Jeg har en app på mobilen med over hundre russeknuter, så jeg krysser av fortløpende på mobilen etter som jeg gjennomfører knutene, forteller Katrine.Hun forteller at hun har hoppa i sjøen før 1.april, spist et russekort og gått med nattklær på skolen. - Jeg har også spist et russekort, også har jeg drukket en halvliter på ti sekund, sier Joakim.De planlegger også å gjøre flere av knutene, blant annet sitte under pulten en skoletime, gå med brød som sko en hel dag, og sitte i et tre før skolen starter.Vi skal også gjøre gode gjerninger, vi skal sende russekort til en gutt som ikke får samla russekort selv fordi han sitter i rullestol, også skal vi kjøpe gatemagasinet Sorgenfri som også er en av russeknutene, sier Joakim.Russenavnet hans er Fisherman, - det er fordi de rundt meg sier at jeg spiser så mye Fisherman´s friend. - Jeg tror jeg må feste en plastpose i lua, for jeg får ikke plass til å knyte fast alt i russelua, ler Katrine med russenavnet Boomblaster.- Det har jeg fått fordi jeg er ganske høylytt og glad i bassmusikk.

Svartruss på Frøya: Joakim Berg Kristiansen og Katrine Lervik Furuvik.