I dag går startskuddet for Nasjonalforeningen for folkehelsens store hoppetaukonkurranse, der over halvparten av landets barneskoler er med. Hopp for hjertet, som i år feirer 10-årsjubileum, motiverer 5 824 elever ved 72 skoler i Sør-Trøndelag til en aktiv skolehverdag.

Her i øyregionen er Sistranda skole, Dyrøy oppvekstsenter, Strand oppvekstsenter, Knarrlagsund oppvekstsenter, Fillan skole og Barman oppvekstsenter alle påmeldt i hoppetaukonkurransen. Det samme er også Krokstadøra oppvekstsenter Aa skole og Hemnskjela oppvekstsenter i Snillfjord.

Minst én time daglig

Bakgrunnen for konkurransen er blant annet kunnskapen om at unge er for lite aktive gjennom dagen. Spesielt gjelder dette jo eldre de unge blir. I dagens samfunn er stillesitting og overvekt en stor utfordring, og rundt 20 prosent av barn og unge blir i dag regnet som overvektige.

Barn anbefales å være aktive i minst én time daglig.

Andel som oppfyller anbefalingene i ulike aldersgrupper:

  • 6-åringer: 87 prosent av jentene og 96 prosent av guttene

  • 9-åringer: 70 prosent av jentene og 86 prosent av guttene

  • 15-åringer: 43 prosent av jentene og 58 prosent av guttene

- Å stimulere til mer aktivitet i skolehverdagen er bare blitt enda mer aktuelt. Gjennom konkurransen får elevene et enkelt aktivitetstilbud, samtidig som vi gir skolene en påminnelse om hvor viktig fysisk aktivitet er for både god helse og god læring, sier generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Livsstilssykdommer

Inaktivitet er en stor helseutfordring i Norge i dag, også blant unge. Fysisk aktivitet er viktig for å forebygge livsstilssykdommer, i tillegg til at det kan bedre skoleprestasjoner og det sosiale miljøet i klasserommet.

- Vi mener det bør være et klart og forpliktende mål om én time fysisk aktivitet daglig for elever på alle trinn. Det er en positiv sammenheng mellom økt fysisk aktivitet og skoleprestasjoner, konsentrasjon, hukommelse og godt klassemiljø, sier Rugtvedt.

Målet med konkurransen er å vise at fysisk aktivitet både er morsomt og bra for helsen, og fint kan kombineres med fag og undervisning.

- Det er flott at så mange skoler er med på hoppetaukonkurransen. Nå hoppes det over hele landet. Det er en veldig enkel og morsom aktivitet, men med et svært viktig budskap, sier Rugtvedt.