Helga 24.-25. januar blir Hagefugltellingen 2015 gjennomført over hele Norden.

Bestandsutvikling

Her til lands er det Norsk Ornitologisk Forening (NOF), landets fuglevernforening, som er ansvarlig for tellingen.

- Alle kan delta på tellingen og det gir en fin anledning for en aktivitet for store og små i en ellers mørk og rolig årstid, skriver NOF i en pressemelding.

Det er åttende gang at NOF arrangerer Hagefugltelling, og de håper som vanlig på stor deltakelse.

- Vi satser på å slå rekorden fra 2013 da vi fikk inn registreringer fra over 7 000 foringsplasser med ca. 15 000 deltakere. Totalt ble hele 390 000 fugler registrert.

Målet med Hagefugltellingen er å skape blest om fugler og natur.

- I tillegg er nå volumet på innrapporteringen så stor at man på sikt kan danne seg et bilde av bestandsutviklingen for våre vanligste vinterfuglarter.

Nye arter på nye steder

Enkelte år når frøsettingen er dårlig i de store skogene i nordlige Russland, Finland og Sverige kan vi få masseinvandring av fugler fra øst, skriver NOF.

Det kan være sisik i hopetall, flokker med dompap og grønnfink, eller store antall av flaggspett slik som forrige vinter.

[M1]

I år er det rapportert om ganske stor innvandring fra øst av nøtteskrike.

Går man noen tiår tilbake så var stillits og kjernebiter fugler som hadde sitt hovedutbredelsesområde rundt Oslofjorden.

De senere år så har begge disse artene dukket opp på nye steder og brer seg ut over landet både i vestlig og nordlig retning. Så her er det muligheter for at folk kan få oppleve en ny art på sin foringsplass. Begge arter er spesielle, stillits med sin fargeprakt og kjernebiter med sitt veldig kraftige nebb som har en styrke på 50-70 kg når den knuser blant annet steinene fra kirsebær.

Pilfinken på rask fremmarsj

Det blir også spennende å se om det for første gang blir mer pilfink enn gråspurv, skriver NFO.

[M2]

Disse to artene er svært lik utseendemessig. Pilfink er vanligste ”hagefugl” i Danmark nå vinterstid og nest vanligst i Sverige. Den er også på rask fremmarsj rundt om i Norge mens dens nære slektning gråspurven går tilbake både i Norge og ellers i Europa.

Hva skal telles?

Hagefugltellingen foregår ved at man noterer alle fugler som blir sett på fuglebrettet og rundt fôringsplassen. Det skal noteres det høyeste antall man ser på en gang av hver fugleart. Tellingen av fuglene skal legges inn på hjemmesiden til Fuglevennen. Oversikt over antall hager, arter og individer som registreres oppdateres med en gang noen har lagt inn sine observasjoner. Er folk bortreist den aktuelle helgen er det mulig å legge inn sine observasjoner en gang i tiden mellom 17. januar til og med 1. februar.