Faust Guitars kaller Raymond prosjektet sitt. Navnet Faust har han hentet fra litteraturen. Faust er en serie skuespill av den tyske forfatteren Goethe. Faust var en vitenskapsmann som selger sjelen til djevelen i bytte mot overnaturlig viten.

- Jeg synes navnet klinger godt. Og som Faust i skuespillet så liker jeg å prøve ut nye ting. Det bærer jo gitarene preg av. Men uten å inngå en pakt med verken ”Gammel-Erik” eller noen andre!

Med inspirasjon fra steampunk-kulturen produserer Raymond gitarer som er helt utenom det vanlige.

Ikke bare en pynta plankebit

- Det er helt vilt å tenke på hvor mange timer det tar å bygge en gitar, sier hitterværingen.

Raymond Eide bruker rundt 200 timer fra han begynner prosessen til han står med et ferdig instrument mellom hendene. For det er verdt å merke seg, dette er ikke kun en plankebit som er blitt pynta på. Gitarene han produserer skal være fullt spillbare, til tross for sitt noe uvanlige utseende.

- Ja, gitarene er veldig spillbare. Det er jo det som er vitsen med å bygge en gitar. Samtidig er jeg ute etter det genuine utseende. Gitaren skal se velbrukt ut. Den skal se ut som forløperen til de første el-gitarene. El-gitarene har sett like ut siden de kom på markedet på 50-tallet. Og de ser helt like ut om uansett hvilken prisklasse du legger deg på. Jeg er på jakt etter noe annet, sier Raymond.

Militærbil og radioknotter

Han henter mye inspirasjon fra Steampunk-kulturen. Det skal være vakkert. Og det skal se velbrukt ut. Og han jukser ikke når han jobber seg frem til det ferdige resultatet. Det holder ikke at gitaren ser gammel ut. De ulike komponentene skal helst ha en historie også.

Raymond har brukt deler fra en militærbil fra 1943. Radioknotter fra et 8-millimeter kamera fra 70-tallet. Tannhjul fra gamle veggur, og deler fra en regnemaskin fra 1914. For å nevne noe.

Det har blitt utallige turer på ulike loppemarkeder og antikkbutikker. Og mange ganger kommer han tomhendt hjem. Da er det godt å familie og venner som også har øynene åpne. Særlig en kamerat har skjønt tanken bak Raymonds gitar-prosjekt.

- Det hjelper veldig å ha en dyktig kompis som vet hva jeg er på jakt etter.

Tro mot ideen

Raymond er tro mot ideen sin i alle ledd av produksjonen. Når den siste finishen skal legge er det ikke ordinær lakk fra malingsbutikken som velges.

- Jeg bruker en type fransk lakk som ble brukt på gamle høyklassemøbler. Den er laget av knuste insektskall.

Og mens treverket får seg noen strøk med fransk lakk, får læret seg en runde med narvsverte. Alt for å få gitaren til å se gammel ut.

Dobbelt sett briller

Det noe uvanlige utseende har fått oppmerksomhet. Blant de som har sperret øynene opp over Raymonds kreativitet er Geir Falck. Falck er et kjent navn i gitarmiljøet, og regnet som en stor kapasitet innen feltet. Han er også mannen bak Gitarhuset i Trondheim.

Falck trodde ikke helt det han så da Raymond viste frem en av Faust-gitarene.

- Han måtte frem med to par briller før han trodde på det han så, ler Raymond.

Så imponert ble gitargiganten at Faust-gitaren fikk hedersplass på pynteveggen i butikken. Falck mente også at Raymond kan gjøre heltidsjobb utav hobbyen sin, dersom han ønsker det. Slik anerkjennelse fra en mann som kan gitar; det varmer. Men å bygge gitar på heltid er ikke hitterværingen helt sikker på om han vil.

Geir Falck måtte frem med dobbelt sett med briller for å tro sine egne øyne. Her med Raymonds gitar i fanget.

- Dersom jeg skal leve av dette må jeg også levere hele tiden. Det vil legge et tidspress på meg som jeg ikke vil ha. Produksjonen av Faust-gitarene må ta den tiden det trenger. De må gjennom en kreativ prosess. En prosess som tar tid. Dessuten så vil jeg ikke gå på akkord med selve ideen jeg har bak Faust, forteller Raymond.

Han har fått inn bestilling på en gitar hvor kunden har hatt helt spesielle ønsker. Det er klart man blir smigret over å bli tiltrodd slike oppgaver, men Raymond er litt tilbakeholden med å gå inn i slike oppgaver.

- Da føler jeg at jeg må gi slipp på den kreative flyten, og at oppdraget kun blir å utføre kundens ordre.

Mer på gang

Oppmerksomheten rundt de spesielle gitarene har gitt Raymond mange nye bekjentskaper også utenfor gitarmiljøet.

- Jeg har blitt kjent med mange trivelige folk som driver med kunst innen samme sjanger.

Det er mye spennende som står på agendaen for gitarbyggeren fremover, men er tilbakeholden med å fortelle.

- Jeg har noen greier på gang med en gitarforretning i Oslo, men det er litt hemmelig. Men det som jeg kan fortelle er at gitaristen i ”Chontaraz”, et upcoming metal-band, har lagt inn bestilling på gitar. Det er kult det!

988 89 562 kirsti.marthine@hitra-froya.no