- Akkurat nå står 10-12 personer i passkø. Straks vi får unna noen, kommer det nye, forteller lensmann Dagfinn Herskedal når lokalavisa ringer fredag formiddag.

"Inneklemtdager" og ferie mellom helligdagene betyr at folk har bedre tid til å få oppdatert passet eller søke om pass. I tillegg er det mange hyttegjester på øyene, og flere av dem benytter sjansen til å fornye passet sitt her ute.

20-30 passøkere daglig

- Hyttefolk erfarer at det gjerne går raskere å søke om pass her enn i byen. Så i forbindelse med langhelger, dukker det ofte opp passøkere fra byen. I tillegg har vi jo alle fra Hitra og Frøya, sier Herskedal.

Disse dagene rundt 17. mai har det vært ekstra mange pass-søkere. Lensmannen forteller at passkiosken ved kontoret i Fillan har "tatt unna" 20-30 søkere daglig den siste tida.

- Vi kjører gjennom dem vi klarer, så lenge systemene fungerer. Dette er avhengig av datalinjer og systemer som har vært noe ustabile i det siste, sier Herskedal.

Vær ute i god tid

Politiet har en garantitid på levering av pass innen ti virkedager fra man søker til man skal ha passet levert i postkassen. Normalt går det noe kjappere enn dette, ifølge lensmannen, men han ber likevel folk være ute i god tid før reisen.

- Et lite hjertesukk må bli at dersom det ennå ikke er hastverk, så ikke legg pass-besøket hit til inneklemt-dager. Og ring gjerne på forhånd på morgenen, da kan vi få avklart der og da om dataen fungerer og om hvor lang kø det er. Vi har telefonen åpen fra klokka halv ni, forteller Herskedal.

- Med så stor pågang, vil det bli endel ventetid selv når vi tar unna for fullt. Det er endel som blir lei seg når ventetida blir såpass lang, sier han.