- Det var den beste fiskesuppa jeg har smakt. Det må du hilse kokkene med, sier Ellinor Helgesen, som nettopp har gjort seg ferdig med forretten.

Hovmester Aina Kristiansen takker for komplimentet, og lover å bringe det videre.

Godt rykte fra tidligere år

En uke i løpet av skoleåret er det åpen restaurant ved Frøya videregående skole. Det er restaurant- og matfagelevene som tilbyr full pakke for de som vil gå ut og spise ett treretters måltid midt i uka. Selv om det er nye elever som kommer til, har tidligere årskull sammen med stabile lærerkrefter sørget for å sette en standard. Ryktet om gourmetmat til en rimelig penge har spredd seg.

- Vi åpnet i går uten at vi hadde reklamert noe særlig for det. Men likevel ble det fullt, forteller lærer Ellen johansen.

Og de tre bordsetningene hver ettermiddag og kveld fram til og med fredag begynner å bli fullbooket når lokalavisa setter seg til bords tidlig på onsdagsettermiddagen.

Populær fish and chips

Før det har vi tatt turen innom kjøkkenet, hvor det er full rulle. Noen skjærer grønnsaker, andre sjekker temperaturen på lammelåret, og i det borteste hjørnet rører Vetle Stabell i tartarsausen. Sammen med Jarle Bogø har han ansvaret for fish and chipsen, en av tre fiskeretter på hovedrett-menyen.

- Vi måtte skaffe ei større frityrgryte. I går ble det litt problematisk da det kom inn mange bestillinger samtidig. Fish and chipsen er veldig god, og veldig populær, forteller Vetle.

Lærer Ellen johansen har lang erfaring fra restaurantbransjen, og hun forteller det kribler skikkelig når det nå drar seg til. Selv må hun være tilstede på grunn av vinserveringen: restauranten har nemlig skjenkebevilling, og det er mulig å drikke gode viner til matrettene. Men den øvrige jobben er det elevene som gjør.

Etter å ha luktet og sett inne på kjøkkenet, blir det ikke akkurat enklere å velge hva man skal bestille. Undertegnede skulle veldig gjerne smakt det fylte lammelåret som så så delikat ut. Fish and chips-kokkene var også dyktige til å selge inn sitt produkt, og så er jeg veldig glad i kamskjell, da. Men valget faller til slutt på en treretter med japansk preg på både starten og avslutningen.

Måltidet:

Det blir sashimi fra Frøyas lakseloins til forrett. De rå laksestykkene er skåret i perfekt tykkelse, og dandert som en stjerne på tallerkenen. Garnityret av vårløk og reddiker gir sammen med soyasausen og sesamfryene den friskheten som skal til for å balansere laksebitene som smelter i munnen. Dette var nydelig.

Som hovedrett tar jeg dagens fisk, som er breiflabb. Fisken er omkranset av becon, og med poteter, lett kokte grønnsaker og en knallgul pakprikasaus tar også hovedretten seg veldig godt ut på tallerkenen. Og det smaker fortreffelig. Gul paprikasaus er nytt for meg, men absolutt en god nyhet. Den  er mild og god, med en lett synlig smak av hvitvin.

Til dessert velger jeg terriyaki, ett navn jeg forbinder med salt japansk fiskesaus. Men dette er en japanskinspirert «dessertvaffel» servert med sjokoladesaus og frukt. Vaffelen er stekt i et fiskeform, og sjokoladen kommer i ei skål av typen man får servert soyasaus til sushi. «Vaffelen» smaker litt som belgiske vafler, men uten sukkerlaget utenpå. Godt det også, men kunne gjerne vært litt søtere til min gane sånn som avslutning på måltidet.

Alt i alt ett deilig måltid laget og servert av Frøyas restaurantelever.

Og for dem som ikke har booket bord: det kan fortsatt være en sjanse hvis man ringer 41855011 umiddelbart.