Trond J. Strøm

Alder: 48

Bor: I Asker, utenfor Oslo

Yrke: Researcher i Aftenposten

Familie: Kone og to barn

Aktuell: Panama Papers

Ikke en dag uten: Kaffe

Spiser og drikker: En favoritt i det siste har vært helstekt svinefilet med eplesaus. Til dét er det godt med rødvin og kaldt, rent vann

Reisemål: Reiser ofte til Spania

Ser på: House of Cards

Lytter til: Gammel pop og rock

Leser: I det siste, har det blitt mest dokumenter

376 journalister har i granskingen av 11,5 millioner dokumenter, avslørt hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til blant annet statsledere og politikere som vil skjule penger i utenlandske skatteparadis. Hitterværingen Trond J. Strøm jobber som researcher i Aftenposten, det eneste norske mediahus som har fått tilgang til dokumentene lekket i fra det Panamabaserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Du er en av kun tre nordmenn, som har jobbet med Panama Papers i lang tid. En såpass stor nyhet uten å avsløre noe som helst. Ikke en gang til resten av medarbeiderne i Aftenposten. Du må være god på å holde på hemmeligheter, Trond?

- Det store er at 376 journalister har klart å holde kjeft såpass lenge, og vært nødt til å svare unnvikende når folk har spurt. Sånn sett er det godt å være i gang og at nyheten om Panama Papers er ute. Om jeg er god å holde på hemmeligheter? Hehe, tja, jeg er vel det. I hvert fall når jeg må.

Kan du fortelle om arbeidet som ligger bak Panama Papers?

Det startet for mitt vedkommende, da jeg ble spurt om å være med i prosjektet på tidlig-høsten i fjor. Det var den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som først fikk tilgang til dokumentene. Tilgangen har vi i Aftenposten fått gjennom stiftelsen The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), og mer enn 100 medieorganisasjoner verden over har deltatt i dette dugnadsprosjektet. I starten av september var vi tre stykker i fra Aftenposten som deltok på oppstartsmøtet i München. I tillegg til meg, var det Sigurd Bjørnestad og Nina Selbo Thorset. Vi begynte så smått å sjekke dokumenter utover høsten, før vi i desember for alvor startet å jobbe enda mer dedikert. Vi tre etablerte oss etter hvert i et tidligere møterom med persiennene godt trukket ned, så ingen skulle se hva vi jobbet med. Møterommet ble kjent som “buret” internt. I februar utvidet vi med to journalister til i teamet vårt. Før vi den siste uka her har hatt et stort team på totalt 25-30 stykker som har jobbet med å få sakene ut i media.

Hva har vært din rolle i Panama Papers gått ut på?

Selve jobbingen har i stor grad vært å grave i denne enorme databasen på 11, 5 millioner dokumenter. Prøve å finne ut av ting, lete etter spor og systematisere materialet. Dette forretningsområdet handler om å holde ting skjult, med formuleringer som tåkelegger fremfor å avsløre. En del av jobben har derfor vært å sette seg inn i sjargongen og skjønne strukturen i det hele. Finne ulike søkeord og termer som brukes og lære hva man skal se etter.

Hva har du gjort av graveprosjekt tidligere?

Jeg har jobbet med ulike graveprosjekt i tre år. I fjor hadde ICIJ og Aftenposten artikler om at den sveitsiske banken HSBC og hemmelige bankkontoer. Den fikk ikke så stor oppmerksomhet her i Norge, men det var en veldig interessant jobb.

Aviskarrieren startet du forøvrig i lokalavisa Hitra-Frøya?

Jeg er oppvokst i Oldervika på Fillan, men har siden slutten av åttitallet bodd på Østlandet. Jeg husker at det var veldig artig å prøve seg som sommervikar i lokalavisa i 1987. Etter det, var det i en periode vanskelig å komme inn på journalistutdanningen, så da utdannet jeg meg til bibliotekar og jobbet noen år med det, før jeg tok videreutdanning. Interessen for nyheter har jeg holdt på og er veldig fornøyd med å jobbe i Aftenposten. Det har jeg gjort i snart 15 år.

Hva tenkte du da du først fikk høre om Panama Papers - og at du skulle være en del av dette?

Jeg synes umiddelbart det hørtes spennede ut. Samtidig visste vi ikke helt hva vi gikk til og ante ikke hva vi ville finne. I veldig stor grad har det dukket opp ting underveis. Det som har vært positivt og fungert bra, er at såpass mange parter gjennom ICIJ har kunnet dele informasjonen. I Aftenposten publiserer vi nye Panama Papers artikler klokka 20 og har i tillegg daglige oppfølginger etter ulike avsløringer. Det er mye Panama Papers-stoff som blir sluppet verden over hver dag og mye å holde tritt med. Men det er verdt å følge med på, veldig mange gode og spennende saker som kommer frem.

11, 5 millioner dokumenter. Hvor mange av disse har du gått gjennom?

Jeg har ikke oversikt, men det er garantert et fire-sifret antall. Om ikke mer. De originale Wikileaks-dokumentene blir en dråpe i havet i forskjell til dette massive materialet på 2,6 tera-byte. Det skal sies at våre dokument er større enn Wikileaks sine, siden en god del av vårt materiale er scannet inn. Det som forøvrig er spesielt med denne saken er at vi har fått tilgang til hele den interne basen til advokatfirmaet Mossack Fonseca, med dokumenter i fra oppstarten av firmaet på sytti-tallet og frem til nå nylig. Som regel jobber man med litt eldre utdatert data, mens lekkasjen i fra advokatfirmaet pågikk helt fram til desember 2015.

Har slags materiale har dere hatt fokus på?

Vi har fokusert mest på Norge, men har også bidratt i noen internasjonale saker. Godt over 200 nordmenn er identifisert i forbindelse med dette advokatfirmaet. En vanlig småsparer fra Hitra vil ikke nødvendigvis bli navngitt av oss, vi gjør vurderinger om det er en samfunnsmessig grunn til å gå ut med navn.

Det kommer flere saker rundt det norske materialet i tiden framover. Det vi foreløpig har sluppet, er at Dnb har hjulpet norske kunder å skjule verdier i skatteparadis. Det jeg også kan si, er at det kommer en ny norsk sak i kveld. (Dette var på onsdag. Saken som ble sluppet er at statseiede Yara betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser til russiske direktører. Red. anmerk.).

Hva har overrasket deg mest i forhold til Panama Papers?

Jeg har i stor grad satt meg inn i en virkelighet fjern fra min egen. En verden hvor mange vil skjule sine formuer og inntekter og holde de unna beskatning og den slags. Det er veldig spesielt å være på innsiden å se hvordan de som setter opp dette, faktisk opererer.

Jeg vet det finnes data der ute som antyder enorme beløp som skjules, men jeg har ikke vært så bevisst omfanget tidligere. Det er jo ikke noe man tenker over til hverdags, før man virkelig setter seg inn i materialet.

Spennende å være en del av et såpass stort prosjekt med ringvirkninger verden over?

Til tross for mye jobb, så har det selvfølglig vært veldig spennende og artig å få være en del av dette prosjektet som nå har fått gjennomslag verden over. Ikke i hele verden, Kina har lagt lokk på artiklene og Panama Papers har heller ikke fått så mye omtale i Russland. Noen få, veldig modige journalister i Russland har gjort en stor jobb, i forbindelse med avsløringene rundt Putins liv. Det står det virkelig respekt av. Ellers er jeg veldig imponert over journalist Jóhannes Kr. Kristjansson. Han fortalte oss om sine funn rundt den islandske statsministeren på oppstartsmøtet i München og klarte å holde på dette i ti måneder frem til den felles publiseringsdagen.

I hvor lang tid framover vil det fortsette å komme avsløringer i forhold til Panama Papers?

Det blir helt sikkert noen uker til, og det kommer artikler som vil merkes både nasjonalt og internasjonalt. Vi jobber fortsatt med dokumentene, og har notert oss ting underveis som vi ikke har hatt muligheten til å ta tak i ennå. Bare mengden er en utfordring i seg selv. Det er mye uinteressant informasjon man vasser gjennom, men inn i blant finner man data rundt opprettelser av selskap og hvem som står bak. Det gjør det verdt det, i aller høyeste grad.