Et viltkamera en jeger på eiendommen til Fredrik Strøm på Straum på Hitra, har fanget et sjeldent bilde av to koller som bokser. Rett foran kamera står de to hunn-hjortene på bakbeia og slår løs på hverandre med for-beina.

Slagene kommer fort og hardt

Bildet er tatt grytidlig på morgenkvisten en av de siste dagene i mars. Selv om bildet er sjeldent, er ikke denne oppgjørsformen uvanlig hjorter imellom. Den anerkjente og meritterte hjorte-forskeren Rolf Langvatn forklarer overfor Hitra-Frøya at dette er den vanlige måten hjorten gjør opp på når konflikten har blitt stor nok.

- Dette er den vanlige måten hjorten slåss på, altså de bokser. De slagene er ikke til å spøke med. Slagene kommer så fort og hardt at det kan være vanskelig å se beina, forteller Langvatn.

Og at det er ikke er «menn» vi ser på bildet, men «damer», overrasker heller ikke forskeren.

Vanlig å ty til boksing

- Nei, dette skjer oftere hos hunnene enn hos hannene, faktisk. Når bukkene har blanke gevir, stanger de med gevirene. Men etter at de har felt geviret og nye er i ferd med å vokse opp, bruker også de frambeina på samme måte som kollene. Geviret på hanndyra er nemlig veldig sårbart i vekstfasen; nerver og blodårer ligger ute i bastlaget, forklarer Langvatn.

- Hva krangler om?

- Det er rangordninger i en gruppe med hjort. De har grunnenheter bestående av en voksen kolle og kalv, og gjerne også et fjorårs-dyr. Ofte har de alliert seg med eldre døtre, og danner klaner med beslekta hunndyr med avkom. Innen slike grupper er det en rangordning. Hos hjorten er det alltid et hunndyr som er lederdyret, aldri bukker. De er bare dominante når det gjelder tilgang til mat, så lenge de har blanke gevir. Når de mister geviret, må de innordne seg i gruppa.

- Så damene bestemmer, altså?

Damene bestemmer

- Ja, hos hjortene som hos oss, he he, flirer forskeren, før han utdyper:

- Når et tvistemål eller kamp om rangordning ikke ordner seg på et tidligere stadium, begynner kolla - veldig nennsomt - å reise hodet; Hun viser litt overlegen positur. Hvis ikke det hjelper, øker intensiteten. Til slutt reiser de seg opp og bokser, slik som du ser på bildet.