LESELYST: Både barnebøker og bøker for voksne er det levert inn en del av.
GAMMELT: Disse flotte koppene er av gammel årgang, og får helst sikkert ny eier ganske snart.
KOS: Et utvalg kosedyr har fått selskap av to nisser. Alle håper på å komme til nye hjem.
SPENNENDE: Man må besøke bua for å se hva som befinner seg der. Også Kristin Torgersen synes det er spennende å se hva som er kommet inn.
KJØRETØY: Noen sykler mangler bare luft, andre trenger nytt kjede. Alle kan hentes helt gratis.

I stedet for å kaste fullt brukbare saker og ting man ikke ville ha lenger, ble det altså i fjor mulig å sette fra seg dette i Ombruksbua hos Hamos på Hitra. Bua er ikke stor, men i følge de som jobber på anlegget er det stor sirkulering blant det som settes inn der. For om noen finner noe de ser seg behag i, er det bare å ta det med seg. Helt gratis er det også. Det som er skrot for noen kan være en skatt for andre.

Halvparten er innom bua

Vi besøkte Ombruksbua den første tirsdagen i det nye året, for å se hva som egentlig fantes der. Trolig valgte vi feil tidspunkt på dagen, for akkurat da var det ingen innom. Ingen for å sette igjen noe, og ingen på skattejakt.

- Men det pleier å være mange innom i løpet av en dag. Av de 44 som har besøkt gjenbruksstasjonen i dag, har nok halvparten vært innom bua. Ombruksbua er kjempepopulær, sier Kristin Torgersen.

Hun er arbeidsleder på Dalpro, og innleid til gjenbrukstorgene på Frøya og Hitra.

- Aldri artig å kaste

Kristin Torgersen synes i likhet med kundene på gjenbrukstorget at Ombruksbua er et flott tiltak.

- Det er aldri artig å kaste fullt brukbare ting, selv om også det som leveres som søppel går til gjenvinning.  Men det er enda bedre når tingene kan brukes som de er, smiler hun.

Når det er stille i Ombruksbua, som under vårt besøk, benytter Kristin Torgersen anledningen til å rydde litt, kaste ting som viser seg å være ødelagte, og pakke ut ting som akkurat er kommet inn. Også de som jobber der synes det er spennende og se hva som kommer inn.

Et rikt utvalg

Og det er et assosiert utvalg i den lille bua. Ei lita reiseseng er satt inn i bua, en grill står utenfor. Et godt utvalg bøker for både store og små ligger klare til henting. Det samme gjør mange kosedyr, lysestaker, lysglass og blomsterpotter. Et rikt utvalg av små og store, gamle og nye, kopper og asjetter venter også på nye eiere. En ansamling sykler, hvor noen mangler luft, og andre mangler kjede, kan også tas med av interesserte. Dette er bare noe av utvalget i bua, dessuten skiftes det stadig ut. Enten ved at noen tar det med seg, eller at det plukkes ut til gjenvinning, for å få plass til nye ombruksting.

Snart ombruk også på Frøya

- Det hender at jeg spør folk som kommer for å «kaste» noe, om jeg får sette det inn i Ombruksbua, og det pleier jeg å få ja på, smiler Kristin Torgersen.

Plassen i bua er begrenset, og varer må nødvendigvis tas ut når nye kommer inn. Noen varegrupper har de heller ikke lov til å omsette der. Klær, elektriske artikler og sykkelhjelmer er blant de tingene som ikke er ønsket i Ombruksbua. Men ellers er det en fin plass for skattejakt.

Og når den nye gjenbruksstasjonen står klar på Nabeita på Frøya, vil det også bli en avdeling for ombruk der. Da blir det enda flere muligheter for å sirkulere saker og ting. Noens skrot kan bli andres skatter.