Statistikk viser at desember er en av de verste månedene mht. branni hytter og fritidsboliger.– Begynner det å brenne i fritidsboliger er man i stor grad overlat til seg selv å slokke den. Det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke fram, derfor er det svært viktig at man har slokkeutstyr tilgjengelig i fritidsboligen, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring.Hytter og fritidsboliger har nå samme lovpålagte krav om slokkeutstyr og røykvarslere som en vanlig bolig. Til tross for dette brenner det i rundt 1000 fritidsboliger per år i Norge i snitt. En undersøkelse foretatt i fjor av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring viser at hele 15.000 hytter mangler slokkeutstyr, og at 8.000 hytter er fullstendig uten røykvarslere.– Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor kunne mange av brannene vært unngått. Dessverre ser vi at brannårsaker der menneskelige handlinger er årsaken er på topp i desember, sier Setnes.

Mange i Sør-Trøndelag

Undersøkelsen viser også at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold det siste tiåret. Mange branner oppstår med bruk av ildsted samt håndtering av aske fra ildstedet. Halvparten av de spurte sier de kaster askeavfallet i naturen, søppelet eller andre steder. En glo kan leve i flere døgn i en askehaug. Derfor anbefales det sterkt å kaste askeavfall i en ildfastbeholder.I følge statistikk fra Finans Norge er det hytter i Østfold, Sør-Trøndelag, Hordaland og Rogaland som har flest branntilfeller i desember knyttet til menneskelig feil.Samlede utbetalinger etter branner i hytter og fritidshus i 2015 var på 260 millioner kroner.

Sjekk røykvarsler ved ankomst

Gjør det til rutine å sjekke røykvarsleren i det du ankommer hytta, ta med batterier og sørg for å ha slokkeutstyr tilgjengelig. Det er også lurt å skrive ned GPS-koordinatene slik at det blir lettere å finne fram om uhellet skulle være ut. Dette kan gjøres via kartverket her:https://kartverket.no/kart/nodplakat/Er hytta utstyrt med gassanlegg anbefales det å monter gassalarm.Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening anbefaler følgende sjekkliste på hytta:  ·    Test røykvarsleren hver gang du tar hytten i bruk.  ·    Gå aldri fra levende lys.  ·    Ikke bruk peis/oven som tørkestativ.  ·    Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.  ·    Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.  ·    Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.  ·    Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.  ·    Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldene regelverk.  ·    Sjekk skorstein og ildsted. Fei skrotstein etter behov.