Båtmotorer til millionverdier blir hvert år stjålet fra norske båthavner. Mesteparten forsvinner til Øst-Europa etter godt planlagte og organiserte raid langs norskekysten.

- Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Fra 3-10 motorer kan plutselig forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier informasjonsrådgiver Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

- Vær ekstra på vakt

Han oppfordrer derfor til å være ekstra på vakt hvis det skjer tyveri fra nærliggende havner.

Gjensidige merker at sesongen for stjeling av båtmotorer er godt i gang, og forventer at den tar seg opp, spesielt nå utover ettersommeren. Marinaer langs norskekysten har vært ”godtebutikker” for organisert kriminalitet de siste årene.

- April og mai er ofte en god pekepinn på hvordan resten av sommeren blir. Antall tyveri i år er på nivå med 2011, og vi forventer derfor at det også i år vil forsvinne mange båtmotorer, sier Pål Rune Eklo.

Store verdier

Båtmotorer er lettere å få med seg enn båter og det er store verdier som stjeles. Alt fra små ”putremotorer” til motorer på flere hundre hestekrefter blir stjålet. Nye utenbordsmotorer på 50 HK er likevel de mest populære blant tyvene.

- Merkede motorer og gjenfinningssystemer gjør motorene mindre attraktive å stjele, og ikke minst mye lettere å identifisere hvis de blir funnet igjen. Via et godt kontaktnettverk har vi tidligere funnet igjen flere partier med motorer i blant annet Polen, sier Pål Rune Eklo.