- Vinden var målt til en maks hastighet på 300 knop, og mange hus var løftet fra grunnmuren og kastet utover bakken, sier frøyværingen i et intervju med videoavisa.no, som lokalavisa har fått tillatelse til å gjengi.

Henrik (17) går andre året som utvekslingsstudent på Johnson Central High School som har i overkant av 1100 elever. Henrik var ikke på skolen på fredag siden han var syk, så han fikk høre om dette utover dagen.

- Rundt klokken 14:30 så jeg et bilde på Twitter av gangene på skolen, de var stappfulle og alle elevene satt på gulvet opp mot skapene. De hadde en tornado øvelse siden det var usikkert når uværet skulle treffe, forteller han.

Senere på dagen flommet det av tornadobilder på Facebook og Twitter. Bildene var fra de store byene Louisville og Lexington, ca 2-4 timer vest for Paintsville, hvor Henrik Greve Sandvik bor

Luftfuktigheten var stor

- Værkanalen sto på hele dagen slik at vi hele tiden var oppdatert på hva som foregikk. På fredag var det veldig varmt og luften var fuktig, og det er ikke helt slikt det skal være på denne tiden av året.

Henrik var ute i hagen da uværet begynte. Han forteller at de så at himmelen ble helt svart, og tordenværet braket løst. -  Regnet fulgte etter, og vi gikk inn. Senere ble vi oppringt av en automatisk svarer som ba oss holde oss unna vinduer og andre åpne ganger, og at vi måtte være på utsikt etter tornadoer. Vi fulgte med på nyhetene og fikk stadig høre om nye ødeleggelser i rundt oss, forteller 17-åringen.

Ordre om å finne et trygt rom!

- Rundt klokka 18:00 ble vi igjen oppringt, og fikk umiddelbart beskjed om å søke tilflukt i det sikreste rommet i huset. Det sikreste rommet vi har er vaskerommet, så vi slo av lyset og flyttet oss over dit. Utenfor kunne vi høre uværet, og huset ristet voldsomt. Strømmen gikk mange ganger, og tilslutt ble både internett og telefonlinjer brutt. Lyset kom etter hvert på igjen, men vi ble værende på vaskerommet. Da klokken var nesten 20:00 gikk jeg ut av vaskerommet for å hente tepper til den 3 måneder gamle babyen vi passet, og jeg så blålys utenfor. Jeg gikk tilbake til de andre for å hente de slik at de kunne hjelpe meg å finne ut hva det var som foregikk.

Politiet kom på døren for å passe på at alle hadde det bra, siden telefonkontakten ble brutt. De tok med seg babyen til midtbyen hvor foreldrene var.

- Vi fikk da beskjed om å holde oss unna vinduene for det var fremdeles mulig at det kunne komme tilbake.

Vindstyrke målt til over 500 km/t- Tiden gikk og stormen passerte oss, uten nedslag fra noen av tornadoene. Vi var utrolig heldige med tanke på styrken på stormen. Vinden var målt til en maks hastighet på 300 knop, og mange hus var løftet fra grunnmuren og kastet utover bakken. Nabobyen er helt jevnet med jorden, og alle husene er ødelagt. Det samme med de andre kommunene, et boligfelt ble truffet direkte av tornadoen og den utryddet hele området. Trær var revet opp av jorda med roten og det hele, forteller Henrik , og legger til at i dag så har han sett at midtbyen vært helt kaotisk.- Folk fra andre byer har vært her for å handle mat, vann og slike nødvendigheter siden alt er ødelagt i byene deres.

Ble bekymret

- Henrik Grev Sandvik forteller lørdagskveld, er det estimert at ca. 37 personer er drept av tornadoene.

-  Jeg ville bare dele min historie med dere, forteller Henrik, siden jeg vet det er mange som lurer på hva det er som skjer her borte! Men alle jeg kjenner her borte har det fint, så vi er takknemlige for det avslutter han.

- Vi ble bekymret etter vært det gikk opp for oss hvilke enorme krefter som var i gang. Men vi er så trygge på den familien Henrik bor hos forteller pappa Svein Sandvik til videoavisa i dag (søndag).

-  Jeg prøvde å ringe han flere ganger, men ikke svar. Vi har en avtale med Henrik dersom ting skulle gå galt eller oppstå. Men siden han ikke hørte noe fra han tenkte jeg at alt var ok med han. Og etter vært ringte Henrik og kunne bekrefte dette. Årsaken til at han ikke hadde tatt kontakt var at telefonforbindelsen var brutt. Nå ser det ut til at det har roet seg forteller Svein som nettopp var kommet hjem fra Paintsville etter og ha besøkt sønnen.