Kvinner i alle aldre står i en stor sirkel rundt instruktør Marit Olsen. Så settes musikken i gang. Enkle øvelser. Strekking av armene. Løping. Ned på magen. Nye øvelser. Musikken skifter takt. Litt kjappere tempo. Beinspark. Ned på ryggen. Nye strekkøvelser. Opp og løpe igjen

Lav terskel

Friskis og svettis minner litt om aerobic, men i et noe roligere tempo. Selv for en journalist uten rytmesans, ser dette overkommelig ut.

- Friskis og Svettis har en lav terskel. Det minner litt om

aerobic fordi det er trening til musikk. Men det er enklere, sier Gro Aune Strøm.

Konseptet har sin opprinnelse fra Sverige. Men i løpet av de siste årene har det blitt populært i Norge, og på Hitra har det fått skikkelig rotfeste. Hitra Friskis og svettis er organisert som et idrettslag. De har for øyeblikket cirka 100 aktive kvinner og en mann. Det betyr at de sannsynligvis er det idrettslaget i øyregionen med flest aktive voksne. Og det uten at medlemmene på noe vis konkurrerer.

- Det er ikke noe konkurranse-element i det vi holder på med. Men vi har det arti, sier Marit Olsen.

Alle typer trening

Det var gjennom folkehelsesatsinga Fysak at Marit Olsen for mer enn fem år siden begynte å snuse på Friskis og svettis-konseptet. Høsten 2008 kom de i gang. Ved siden av å trene i Hitrahallen, har de nå også grupper i Barman og på Strand. Olsen mener å se at det er stor helsegevinst i det de holder på med.

- Man får inn alle typer trening: intervall, styrke, bevegelse, kondisjon, balanse Folk deltar her og yter det de kan. Og de sier at det gjør dem godt. Vi har ingen dokumentasjon på det, men via legene hører jeg at folk som deltar på Friskis og svettis forteller at de er i bedre form både fysisk og prsykisk. Det er mye trivsel i dette, sier Marit Olsen.

Ønsker å nå flere ungdommer

Friskis og svettis har i dag aktive i alderen fra 12 til 72 år. Selv om man kan slå fast at treningsformen er en suksess på Hitra, så slår ikke idrettslaget seg til ro med det de har.

- Nå er vi litt opptatte av å finne ut hvordan vi skal nå flere ungdommer. Vi har noen med oss, men vi vet det er en stor gruppe, blant de som kanskje har fallt av lagidrettene, og som dermed ikke har noe særlig iidrettstilbud på Hitra. Vi tror dette kan være en aktivitet for mange av dem, sier Gro Aune Strøm.