Fra 23.februar utvidet dagsenteret for hjemmeboende demente tilbudet. Fra tidligere to, har de nå økt tilbudet til tre dager i uken. Mandager, torsdager og fredager er det åpne dører i ”Kontakten” på Kysthaven på Sistranda.

Hjelpepleierne Evy Werkland, Berit Sivertsen og Ingvild Bogø står klare til å ta i mot brukerne.

- Det er mange som ikke vet at dette tilbudet eksisterer. Etter at vi økte tilbudet har vi nå noen ledige plasser, sier Evy Werkland, ved dagsenteret.

Dagsenteret er et tilbud for både demente og pårørende. De demente får fylt dagene med innhold, de pårørende får avlastning.

Aktive dager

- Mange hjemmeboende demente sitter passive i hjemmene sine, og har lite innhold i dagene sine. På dagsenteret tilbyr vi aktivitet og sosialt samvær, forteller Bogø.

- Det er viktig å understreke at dette ikke er snakk om oppbevaring, men aktivisering. Grunnideen til dagsenteret er at dette tilbudet gir folk mulighet til å bo lengre hjemme, forklarer Werkland.

Dagene starter med lunsj når brukerne kommer. Å bruke god tid på måltidene er viktig, da mange eldre spiser lite hjemme. Trening, baking, formingsaktiviteter og turer står gjerne på plakaten utover dagen. Å se på bilder fra gamle dager, er noe brukerne har satt stor pris på. Da går praten lett og latteren sitter løst. Middag blir også servert før brukerne drar hjem.

Besøk på lofotbåt

En fast avtale med Dyrøy barnehage har også kommet i stand. Gjennom prosjektet ”Livsglede for eldre” har dagsenteret jevnlige besøk av de små, til gjensidig glede for både gammel og ung. De små er rause med klemmene.

- Og vi har fått lovnader om å få komme om bord i skolebåten ”fru Inger”. Der blir det et besøk så fort båten kommer tilbake fra lofotfiske, forteller Werkland.

Vil ha flere mannfolk

Ella er svært takknemlig for tilbudet dagsenteret kan tilby.

- Denne plassen er viktig for meg. Vet du, jeg var utdanna hjelpepleier. Jeg kaller de damene der for kollegene mine, forteller Ella og peker bort på de ansatte.

- Jeg gleder meg til hver gang jeg skal hit. Jeg liker folk, og her får jeg truffet både kolleger og pasienter. De er så trivelige alle sammen, fortsetter Ella muntert.

Som eneste hane i kurven sitter Randin og lytter oppmerksomt til hva Ella forteller.

- Hvordan er det å være eneste mannlige innslag, Randin?

Ha gliser bredt og ser fornøyd ut, men Ella er kjapp i replikken.

- Han må være tålmodig for å hanskes med oss damene. Men vi skulle hatt flere mannfolk her. Det må du skrive!, sier Ella til unison latter rundt bordet.

Ønsker man en plass tar man kontakt med forvaltningskontoret eller fastlegen.

Hjelpepleierne Ingvild Bogø, Berit Sivertsen og Evy Werkland
Randin er eneste hane i kurven ved dagsenteret.
Dagen starter med en god lunsj. F.v. Brit, Randin, Ella og Kirsten.
Ella Strandheim svært takknemlig for tilbudet dagsenteret kan tilby.