Siden februar 2015, har Wahlvåg pendlet fra Flatval til Hedmarken hestesenter for å ta kurs. Dette gjør han når han har fri fra jobben i Nordsjøen. Utdannelsen er delt inn i seks moduler, der de lærer alt fra hestepsykologi og hovens anatomi til lover, regler, økonomi og selvfølgelig det praktiske med å sko en hest. Man trenger ingen spesielle forkunnskaper for å ta hovslagerkurset, men det forventes at deltakerne på kurset har en grunnleggende forståelse og erfaring med håndtering av hest. Selv har Kent-Roger to hester på Frøya og er godt vant med dyrene.

Ponnier er verst

Søndags morgen har Kent-Roger kommet fra Frøya til Sør-Strand gård på Hestvika for å sko veterinær Toril Lyng Celius sin hest, Legolas. Nordlandshesten er snill og tillitsfull, men han er ikke overbegeistret over å løfte bakføttene.

- Alle hester har noen nykker, forteller veterinæren.

Enda har ikke Wahlvåg opplevd å bli sparket, selv om mange har prøvd. Det verste er å sko ponnier. Toril forteller at de er vant til å være lavere på rangstigen, derfor er de gjerne mer på hugget.

Det er ikke billig å ta utdannelse, men planen er at Wahlvåg skal tjene inn pengene han har kostet på kurs og verktøy.

- Til sammen på kursing og verktøy har jeg nok investert rundt 150 000 kroner, sier hovslager-lærlingen, men presiserer bestemt at han ikke gjør dette for å gå noen i næringa.

Fysisk tungt yrke

Hovslager er et tungt yrke og det er mange ubekvemme arbeidsstillinger. Nå er Legolas en forholdsvis liten hest på rundt 450 kilo, mens en hest av rasen shire kan bli over et tonn. Trening er derfor en nødvendig del av hverdagen til Wahlvåg og arbeidsstillinger er et stort emne på kurset. En forutsetting for å stå på eksamen er at han får øvd mellom modulene. Wahlvåg har vært så heldig og fått praksis hos to erfarne hovslagere, Richard Meland fra Hitra og Stigur Sæland fra Ørskog.

Det er fullt forståelig at Legolas kan bli litt lei, særlig når han synes det er ubehagelig at noen løfter på bena hans. Men Wahlvåg er en særdeles tålmodig mann og får fjernet vekstranda med verketang og jevnet ut undersiden av hoven med rasp. Til slutt får han justert skoene slik at den passer perfekt til høvene. Etter litt anestesi og masse gulrøtter, får Wahlvåg satt skoen på hesten.

- Det er som regel mye verre for eierne at hesten er vanskelig å sko enn for meg, sier Wahlvåg.