Bjørn Moen var ute etter torsken da han satte trollgarn i Sandstadsundet denne uken. Da han dro garnet onsdag formiddag fikk han seg en overraskelse.

- Aldri sett noe sånt

- Jeg trodde først det var en flyndre, for fisken var helt flat. Men da jeg begynte å gre ut garnet så jeg at den hadde øyer på begge sider av hodet. Da jeg så nærmere på den så hadde den lange finner og en stor svart flekk på hver side av kroppen. Den var ca 35 cm lang, og nesten like høy. Den hadde veldig fine farger, forteller Moen.

Den spesielle fisken viste seg å være en St.Petersfisk. En varmekjær art som har blitt mer vanlig å se langs norskekysten etter som vannet har blitt varmere.

Etter det hitra-frøya.no kjenner til så har St.Petersfisk blitt fanget én gang før på Frøya.

- Jeg har sikkert fisket i mer enn 50 år. Jeg har fått mye rart, men har aldri fått noe sånt, sier Moen.

Blandede følelser

Han synes det er artig å få en slik fangst, men er også litt skeptisk.

- Jeg har blandede følelser. Vi vet jo at torsken forsvinner dersom det bare blir to grader varmere. Nylig ble det fanget en sverdfisk på Hitra, og for noen år siden ble det fanget en havskilpadde i Frøyfjorden. Hvis varmere vann skal gå på bekostning av fisken som er vanlig her så synes jeg ikke det er noe særlig, mener Moen.

Han var først skeptisk til å spise fisken, men etter å ha hørt at den anses som en delikatesse av kokker, så vil han tilberede den.

- Jeg er jo kokk selv, så det må prøves. Det er sikkert lenge til neste gang jeg får en St.Petersfisk.

Etter at vi publiserte denne saken, har vi fått respons fra Frøya Havfiskecamp, der en av gjestene fikk tilsvarende fisk tidligere i høst.

- St.Petersfisk er kanskje mer forekommende i våre farvann enn man tror. Denne fisken ble tatt av en gjest på Frøya Havfiskecamp , Svellingen 13 september i år. Fisken er en ettertraktet matfisk i sydligere farvann. Har tatt vare på fisken, den ligger i fryseren, forteller Håkon Vikaskag, og har publisert et bilde av fisken sin på Hitra-Frøyas Facebook-side

Lik oss på Facebook, du også. Vi er snart 9.000

St.Peters fingeravtrykk

St.Petersfisk kalles også Jesus-fisk, fordi den etter sigende skal være den fisken som Jesus ba Peter om å fiske i Genesaretsjøen. Jesus lovte at det skulle være en sølvmynt i munnen på den første fisken Peter fikk, som de kunne bruke til å betale tempelskatten i byen Kaperneum med. Flekkene på siden av fisken skal være fingeravtrykkene til St.Peter.

Men St.Petersfisken er en saltvannsfisk, og har i virkeligheten aldri eksistert i Genesaretsjøen.