CAMINO DE SANTIAGO

Reisebrev fra Dovile og Emilia.

Kjære lesere av Hitra-Frøya!

(vår første uke)

-verdens ende

Det sies at alle veier fører til Rom, men her i Spania fører alle veier til Camino de Santiago.

En av veien er El Camino del Norte. Denne veien starter i Irun og ender i Santiago de Compostela, totalt 800 km, hvis du fortsatt har energi kan du gå 100 km til, og du kommer da til Finisterre (verdens ende). Denne er absolutt den mest krevende veien, steinete stier og bratte bakker.

-vi har pilegrimspass!

Vi må gå minimum 25 km hver dag, det er en normal dagsetappe for en pilegrim.

Mennesker med forskjellige ståsted i livet, alder, posisjon, kultur og på leting etter noe, går sammen med oss. Noen leter etter Gud, andre leter etter «farger» som deres liv ikke har.

Det er ikke lenge siden vi bestemte oss for denne turen, til to unge kvinner gikk om bord i flyet med 7 kg bagasje. Spent og nervøs, ryggsekkene med det vi trengte for mange hundre kilometer, med bare føttene til hjelp.

Nå har vi fikset alt det praktiske i Spania, blant annet et Pilegrimspass.

-herregud, en mann fikk hjerteinfarkt

Men starten var vanskelig, vi fikk kartet, men vi forstod ingenting, stiene i skogen var ikke enkel å finne, men vi traff mange pilegrimer og fulgte etter dem. Etter hvert lærte vi å lese tegn som tidligere pilegrimer hadde lagt igjen, det være seg sjøskjell, piler på tre, hauger av stein og andre tegn på stein og tre.

På vei oppover en av de bratte stiene, måtte vi hjelpe en mann som fikk hjerteinfarkt, vi vet ikke hvordan det gikk med ham.

Vi snakket om dette etterpå, og spesielt om dette med å leve livet nå.

Livet er her og nå, det er vi enige om.

-det lukter mennesker, mennesker fra hele verden

Solen, skinner, folk smiler, og det er fantastisk utsikt. En ny dag venter på oss. Vi er 50 mennesker på samme rom, vi må dele dusj, kjøkken og seng med dem du bor sammen med, vi er takknemlig for at vi er to. Nå er vi virkelig utenfor vår egen komfortsone. Innrømmer at vi ikke sover så godt enda, mange snorker og det blir en spesiell lukt inne på rommet, det lukter mennesker, mennesker fra hele verden.

-guds skaperverk er over alt

En pilegrim står opp klokken fem på morgenen, og vi må være stille, vennlig og tålmodig. Etter en god kopp kaffe og noe mat er vi klare for en ny dag og hva den bringer. Våre hoder er rene og klare for nye tanker og opplevelser.

Hver dag er en ny leksjon, og vi er klar til å ta innover oss det Guds skaperverk har å vise oss. Spanias kyst og skoger er fantastiske.

Vi har også begynt å lære oss spanske ord, engelsk og andre språk er litt fysj-fysj.

Vi snakkes!

Dovile og Emilija