Da han skulle ut med søppelposen hørte Thomas Berg Karlsen plasking fra badebassenget til ungene sine. Det reddet livet til ei velvoksen kattugle.

Frøyværingen Thomas Berg Karlsen er bosatt i Klæbu. I motsetning til på Stølan på Frøya hvor han vokste opp, er ugler vanligere å se og høre der han bor nå. Men at han skulle finne ei ugle i badebassenget, hadde han aldri drømt om.

- Da jeg klippet plena om kvelden forrige lørdag, fant jeg en frosk. Den slapp jeg opp i badebassenget slik at Erica (7) og Erle (3) skulle få se den dagen etter. Før jeg skulle legge meg, gikk jeg ut med søppelposen, og da hørte jeg at det plasket i bassenget og gikk for å se hva det var. Det viste seg at det satt ei kattugle i vannet. Den hadde trolig jaktet på frosken, og kom seg ikke opp. Da jeg fant den var den kraftig nedkjølt, forteller Thomas.

Brukte hårføner

Kattugla ble tatt opp, føner ble hentet ut, og Thomas og samboeren Lisbeth satte i gang med å tørke den fjærkledde bylten.

- Ungene ble vekket slik at de fikk se den, og Erica sto i morgenkåpa og fønet kattugla, sier Thomas.

Thomas Berg Karlsen har en nabo ved navn Thor Harald Ringsby som er populasjonsbiolog og fugleforsker, og kontaktet ham.

- Tor Harald hentet kattugla, og han og kona Fride fortsatte føningen (på svak varme) et par timer slik at den ble skikkelig tørr. Deretter fikk ugla sitte innendørs, i et hundebur et par timer, for å ta seg skikkelig igjen, forteller Thomas som er sjeleglad for at han fant ugla før det var for seint.

En godt voksen fru

At den var i dårlig forfatning kan Thor Harald Ringsby underskrive på.

- Den var nok døden nær. Når den havner i vannet slik den gjorde, kollapser varmeisolasjonen i fjærdrakten. Kattugla var svært nær å fryse i hjel, sier Thor Harald.

Den vesle ugla var ringmerket, og finnerne meldte inn funnet til ringmerkingssentralen i Stavanger. Derfra kom det kjapt svar.

Kattugla hadde blitt ringmerket i det samme området som den nå ble funnet i, som ettåring i 2005. Det var dermed ei ti år gammel ugledame som nær mistet livet i badebassenget. En såkalt rugeflekk i brystet på den, fortalte også at den hadde familie i år.

- Hadde vi ikke engasjert oss i den, og sørget for og fått den tørr og varm, hadde den nok strøket med innen kort tid. Men heldigvis virket den fin og frisk da jeg slapp den. Da fløy den inn i skogen hvor den sikkert hadde unger som ventet på den, smiler Thor Harald Ringsby.