Nora Sivertsen Mathisen fra Frøya har vært på reisefot i snart et halvt år. Nora har, sammen med venninnen Sofie Rindal Hoff, reist verden rundt. Thailand, Mexico, Australia. Med en slik verdenomreise kommer det selvfølgelig også mange opplevelser, og dykking i klar sjø med fantastisk dyreliv er en av dem. Men ett dykk endte dramatisk for Nora.

LES OGSÅ: Nora gir jernet foran NM i kropp

- En dum feil

Nora og venninnen Sofie tok dykkerkurs i Thailand i januar. I mai var det tid for å dykke igjen, men denne gang befant de seg i Belize.

- I Belize brukte vi litt annerledes dykkerutstyr, så jeg var ikke helt kjent med det. Etter cirka 40 minutter under vann klarte jeg å gjøre en dum feil som førte til at jeg føk rett til overflaten fra ca. 18 meter. Jeg skulle egentlig noen meter dypere, men endte opp med hodet over vann før jeg visste ordet av det, forteller Nora.

Når man går for raskt opp til overflaten fra et dykk, kan man få noe som heter dykkersyken, også kalt trykkfallsyke. Når man dykker, så har man flere oksygen-og nitrogenmolekyler i blodet enn når man er over vann. Desto dypere og lengre man er nede, desto flere molekyler oppstår i kroppen. Ved rask oppstigning vil det dannes nitrogenbobler som utvider seg, og det er da man får dykkersyke.

- Etter dykket ble jeg kvalm, men merket ikke noe annet. Instruktøren mente derfor at jeg bare var sjøsyk, og gjorde ikke noe mer med saken. Jeg har jo bodd på Frøya og aldri vært sjøsyk, så den teoiren skjønte jeg jo at var bak mål. Utover dagen følte jeg meg verre, fikk tungt for å puste, smerter i brystet og hodepine. Da satt vi på bussen til Guatemalas ødemark, og der er det ikke akkurat noen sykehus, forteller Nora videre.

En pinefull uke

Hele fem dager gikk før Nora kom seg på sykehus.

- Disse dagene var helt forferdelige. Jeg brukte mesteparten av tiden til å gråte mine modige tårer mens jeg ringte hjem, ellers sov jeg mye og ble sliten av ingenting.

Da hun endelig kom seg på sykehuset i Guatemala City, fikk hun diagnosen dykkersyken. Hun ble lagt inn samme dag. På grunn av at det tok så mange dager før hun kom seg til sykehus, måtte hun inn i et trykkammer 5 ganger i løpet av 5 dager. Sykehuset i Guatemala City er et av de eneste sykehusene i landet med trykkammer.

- I et trykkammer økes trykket slik at det tilsvarer 18 meter, før det gradvis økes tilbake til normalen igjen. Det vil si at det simulerer et dykk med normal fart opp til overflaten, sier hun.

17.mai ble tilbrakt på sykehuset, men dagen etterpå var hun ferdig med behandling og følte seg i mye bedre form. Det gikk heldigvis bra, tross alt, for Nora, etter en opplevelse hun helst skulle vært foruten.

Måtte endre reiseruta

Konsekvensene av dykkersyka var både flynekt og treningsnekt. De måtte derfor kansellere deler av den planlagte reisen, og gjøre om reiseruta.

- 19.mai skulle vi egentlig fly til Peru og gå opp til Machu Pichu, men jeg fikk jo verken fly eller være i høyder generelt, og heller ikke drive med fysisk aktivitet. Derifra skulle vi egentlig også reise rundt i Brasil, men det var på den samme billetten som vi måtte avlyse. I stedet går reisen nå på bakkenivå fra Guatemala til Honduras og Nicaragua, før vi ender opp i Costa Rica. Den 4.juni flyr vi derfra til Sør-Afrika, hvor vi skal på en 24-dagers safari før vi kommer hjem til sommer-Norge og Frøyafestival, sier Nora med et smil.