Lokalavisa er invitert til eksklusivt besøk på næringens hus på Frøya. Her har gutta fra Scardi, helsekortutviklerne som alle har hørt om men ikke vet så mye om, celebert besøk fra Ghana.

Til nå har mange arbeidstimer og mye reising gitt mange rosende ord men lite bindende kontrakter for de to helsekort-oppfinnerne fra Scardi AS. Nå har det imidlertid ”løstnet” litt for selskapet på Frøya, som innovativt kan sette Frøya på norgeskartet og kanskje til og med Norge på verdenskartet, skal vi tro Jacobsen riktig. Og like før lokalavisa kom inn døra, kom bekreftelsen fra Palestina, på at det er nettopp dette helsekortet de velger å innføre

-Nå er ikke kontrakten fullstendig utformet enda, men om palestinerne virkelig vil innføre systemet vårt, betyr det mye for oss som driver et selskap knyttet til sterk ideologi og lite kapital sier Frank Edvind Jakobsen.

Kan sette Frøya på verdenskartet

Helsekortet som på tross av landegrensene skal representere noe helt nytt og banebrytende , vil også kanskje fungere best på tross av landegrensene. Alle utfordringer knyttet til opprinnelse og språk er luket vekk da informasjonen som mates inn i kortet fritt oversettes til det aktuelle språket som legen, pasienten eller forsikringsselskapet forstår.

- Det er ingenting som holder tilbake for at dette også har vært ei glimrende løsning her til lands, men ikke uventet er det vanskeligere å komme i dialog i eget land, smiler Jacobsen.

Fra Ghana

Inne på møterommet snakkes det ivrig både på engelsk og med hender og fingre der ikke ordene strekker til. Her står to imponerte representanter fra Ghana og trykker løs på den nymonterte pc-kiosken. De er ville i blikket og uten at et ord er vekslet enda med pressen, er de helt tydelig imponerte.

– Vi kom hit med en lang liste med utfordringer knyttet til systemet og den bare minsker og minsker ettersom vi trykker, sier en imponert Wisdom Vodzi fra Ghana

- For et land som Ghana som akkurat nå er under sterk oppbygning vill dette være svare på mange av de utfordringer vi har til  legehjelp, pasientbehandling og forsikringssvindel, sier Daniel Azare.

Kort fortalt

Kort og godt går ideen ut på at alle borgere skal ha hvert sitt helsekort. Her ligger informasjon om sykdommer, medisiner og helseforsikringer, epikriser og lignende lagret elektronisk.

- Her slipper man å huske sin egen pin. Kun ditt eget fingeravtrykk kan gi adgang til kortet, for hendene har vi nå en gang alltid med oss legger Marco til.

Allerede på venteværelset kan eksempelvis en polsk pasient som ikke har norsk som morsmål, legge inn symptomer, medisiner, tidligere sykdommer og annen helseinformasjon på kortkiosken som uten problem forstår polsk. Når Pasienten senere kommer inn til legen og plasserer kortet i legens kortleser vil alt polakken tidligere har matet inn være lesbart på norsk.

Kommunelegene er positive

Inntil videre er det kun Hitra og Frøya kommune som er utvalgt som prøvekaniner og kommuneoverlegen i Hitra er spent på om de to gründerne får dette til.

- Jeg ser store fordeler i akuttbehandling hvor det virkelig står om liv eler død. Vi trenger da informasjon om vedkomne hurtig og informasjon som ligger tilgjengelig i et slikt helsekredittkort ville vært kjempepositivt, sier kommuneoverlege Leif Langdahl ved Hitra legekontor.

At kortet imidlertid også oversetter på tvers av landegrensene er også kommuneoverlegen svært positiv til.  At man kan utveksle informasjon både leger og pasienter med forskjellig morsmål er jo fenomenalt. Kan det bli bedre, spør kommuneoverlegen.

Videre til Warshava

Til uka skal gutta selv ut på reisefot, for å med én times foredrag prøve å fortelle om oppfinnelsen på den verdensomspennende helsekonferansen Uniglobal. På tur hjem fra konferansen har de ambisiøse gründerne tilbudt seg og demonstrere de splitter nye pc-kioskene med tilhørende helsekort for det norske helsedirektoratet. Men lite overraskende har de enda ikke latt høre fra seg. Og kanskje er det visdom i det gamle ordtaket at man sjelden blir profet i eget land.

Senere på kvelden kom det beskjed fra Norske helsemyndigheter om at det ikke ville bli noe møte.

- Norske helsemyndigheter er dessverre ikke interesserte i å møte oss, da de allerede er knyttet til en anbudskontrakt over fem år som vil koste staten mellom 85 og 125 millioner kroner. Dette for til å utvikle en kjernejournal som vi allerede har på plass, legger styreformann Terje Svendsen til.

Før det noble besøket fra Ghana gjerne ville avslutte intervjuet for å gå tilbake til Marco Krys i sin iver etter å skaffe seg mer informasjon. Så gjenstår det bare å se, om nettopp du og jeg om noen år også har vår helse samlet på et smartkort oppfunnet på Frøya.

Kontrakten i boks

Dagen etter er det god stemning i lokalene til Scardi på Frøya.  Natten har gått med til forhandlinger og før ghaneserne er kommet trygt tilbake på Værnes er kontrakten om å innføre helsekortet langs hele vestkysten av Afrika i boks.

– Så langt er firmaet IBS Soulution generaldistributør i Ghana så får vi senere se hvilket omfang dette vil ha for det øvrige Afrika, sier en svært fornøyd Jacobsen avslutningsvis.

(Nyheten er også publisert i dagens papiravis. Her ble det trykket en tidlig versjon av manus, med en del sitat-feil. Vi beklager.)