Fra sidelinja

Flaks kommer godt med om man har kjøpt seg muligheter til å delta i trekninga av f.eks. Viking-Lotto. Jeg pleier å ha en femukers kupong inne ved hver trekning. Sjansen til å få toppgevinst er uhyre liten, men en håper alltid på en håndsrekning fra flaksen.

Her om dagen kom jeg over, på internett selvfølgelig, en bok "The luck Factor" av en Richard Wiseman. Boka er en undersøkelse av hva som gjør at noen er heldigere enn andre. Blant annet kommer han fram til at de som tror de har mye flaks, også har mye flaks, og de som er avslappet, oftere legger merke til flere positive muligheter.

Straks jeg hadde lest dette om å være avslappet, kom et bilde fram på netthinna! Hva med å ligge på sofaen hver onsdag fra morgen og inntil Viking-Lottotrekningen var gjennomført? Avslappingsdelen var grei, men hvilke positive muligheter ville en observere på rygg i en sofa i egen stue? Det hadde ikke vært en rensel med muligheter registrert der før, så hvorfor skulle det endre seg nå?

Muligheten for gevinst gjennom avslapping, og en kobling mellom sofaligging og gevinst syntes å avta da jeg oppdaget at jeg hadde tilbrakt halvannen time i Morfei armer, og mulige positive muligheter muligens hadde marsjert forbi mitt avslappingssted uten at sofaokkupanten hadde merket det minste grann av muligheter.

I lengre tid har jeg mottatt en rekke e-poster hvor jeg blir meddelt at jeg har vunnet muligheten til å handle i ulike forretninger; riktignok må jeg gjennom en finaleomgang sammen med flere andre, men betyr dette at flaksen er havnet hos meg?

En annen type e-post med "gevinst" er informasjonen om at min konto hos NorgeFines Ltd plutselig hadde begynt å tjene penger. Og det på en konto jeg ikke visste at jeg hadde! Det var ikke nevnt noe beløp, men jeg ble oppfordret til å sjekke min status ved å trykke på et grønt felt hvor det sto "Gå til kontoen".

En annen e-post kunne lokke med overskriften "Du tjente nettopp 18.500 NOK". Et bilde av en tillitvekkende 40-åring, veldresset og smilende kunne han meddele at han kunne treffes, og han avsluttet med sitt navn, Steffen Madsen. Du verden! Her må det være et gedigent innslag av flaks når man har "vunnet" 18.500 NOK fordi en tilfeldigvis har en konto hos denne virksomheten; en konto en ikke visste at en hadde! Flaks igjen!

Norsk tipping er ikke like avansert. De sender ikke melding til sine kunder og forteller dem at de har vunnet premie på et lodd de ikke har levert. Man kan vel trykt si at en har fått det maksimale med flaks om en får gevinst på en kupong en ikke har levert!

Fra barndommen husker jeg at bror min var en "fetter Anton". Han hadde en egen evne til å sope inn gevinst uten hensyn til hva sannsynlighetsberegningen ville vise. Som storebror uten særlige evner til gevinstoppnåelse, så viste han meg livets urettferdighet.

Vi var 7 og 5 år gamle da vi fikk noen ører hver, det var m.a.o..lenge siden, den gang man fikk noe for ett øre. Jeg var eldst, så jeg ble informert om mitt ansvar som storebror. Vi kjøpte lodd, disse var oppbevart i en tønne som man sveivet rundt slik at det skulle flaks til for å plukke ut loddene som ga gevinst. Bror min kjøpte 3-4 lodd og vant! Hva gevinsten var, husker jeg ikke.

Så var det min tur. Ingen gevinst – bare blanke lodd. Bror min vant, men ikke jeg. De siste ørene ble satset på tønna. Gleden ved en lillebror var ikke påfallende merkbar. Tårene kom da vi var hjemme, og den sørgelige historie ble fortalt. Tårene gjorde vel utslaget, for vi fikk noen ekstra ører.

Spørsmålet storebror reiste var:

"Skal han også få mer? Han har jo vunnet!"

"Ja, det skal jo være rettferdig!"

Ekstraomgangen ble en reprise. Storebror null, "fetter Anton" gevinst.

Jeg lærte der og da at flaks og rettferdighet er ulikt fordelt!

God helg!