Tørrhoste, feber og verkende muskler: Årets influensasesong er i anmarsj.

Årets influensautbrudd er ventet å starte ved juletider og nå toppen om lag fire uker senere. Flere virus kan sirkulere på samme tid. I fjor var fire ulike virus i omløp.

I det interaktive influensakartet vårt kan man se andel legekonsultasjoner i Sør-Trøndelag som gjaldt influensa forrige uke. Slik får man en indikasjon på hvor stor faren er for å få influensa i Sør-Trøndelag, eller velg andre fylker. (Kart-data oppdateres hver onsdag).

Sårbare

Minst 1,5 millioner nordmenn er i risikosonen og bør vaksinere seg, mener Folkehelseinstituttet.

Ifølge helseregistrene tilhører 29 prosent av alle nordmenn risikogrupper som gjør dem ekstra sårbare for alvorlige komplikasjoner eller død som følge av influensasykdom. Det gjelder først og fremst eldre over 65 år, folk med en kronisk sykdom og gravide etter 12. svangerskapsuke.

Folkehelseinstituttet er overrasket over det høye anslaget.

– Ja, dette var høyere enn vi trodde, sier avdelingsdirektør Siri Helene Hauge til NTB.

Råd: Ta vaksine

Hun har ett råd til alle som er i risikosonen: Ta vaksine – i god tid før sesongen starter.

– Det tar noen uker før vaksinen virker, framholder hun.

I gjennomsnitt blir 10 prosent av alle voksne og rundt 20-30 prosent av barn syke. Det koster trolig samfunnet store summer. En doktorgradsstudie for noen år tilbake beregnet totalkostnadene for influensa til rundt 4 milliarder kroner i året.

Folkehelseinstituttet er særlig bekymret over at få helsearbeidere velger å vaksinere seg mot sesonginfluensa. I fjor valgte bare 12 prosent av ansatte i helsesektoren med pasientkontakt å ta vaksine.

– Det er veldig lavt og burde vært høyere. De har dobbelt så høy risiko for smitte som resten av befolkningen, og kan også bidra til å spre smitte, sier Bragstad.

I snitt blir 20 prosent av helsepersonellet smittet.