I starten av november drar de tre øyværingene til den greske øya Lesvos for å bistå flyktningene på deres strabasiøse ferd mot Europa.

Har latt seg påvirke

Vi har alle sett bildene og hørt skildringene i fra den store flyktningekrisen vi nå står ovenfor. Strømmen av mennesker, de overfylte båter og ulike menneskeskjebnene som er på vei til Europa.

Det har også Evelyn Pettersen (37), Janita Holm (51) og Aina Lihaug (22) og det de har sett har påvirket dem i så stor grad, at de føler de må gjøre noe, så den 9. november setter de seg på flyet til Hellas.

Flyktningekrisen

De fleste av flyktningene kommer fra Syria, og mange velger å krysse den livsfarlige ruten over Middelhavet.

Båtene som taes i bruk, er ofte i dårlig stand, og de overlastes.

Flere tusen har så langt mistet livet i forsøket, men også tusenvis når land, deriblant på den greske øya Lesvos og det er hit de tre øyværingene skal reise.

- Vi spurte den frivillige organisasjonen som vi skal bistå der nede "Dråpen i havet" hvor vi burde dra, og har fått beskjed om at det er størst behov for hjelp der, sier damene legger til at det er en akutt situasjon vi står ovenfor.

- Flyktningestrømmen har ikke blitt mindre.

Dråpen i havet

Dråpen i havet oppsto i august i år da Trude Jacobsen fra Bærum, reiste alene ned til Hellas for å hjelpe flyktningene og i den forbindelse opprettet Facebookgruppen "Dråpen i havet".

Siden har gruppa vokst enormt og flere av gruppas medlemmer har valgt å reise til Hellas slik Janita, Aina og Evelyn nå gjør.

Dråpen i havet befinner seg på strendene for å hjelpe flyktningene i dét de kommer i land, mens de store hjelpeorganisasjonene befinner seg i flyktningeleirene forklarer damene.

- Vi synes det er viktig å være der for flyktningene når de kommer i land, for det eneste de har med seg er det de står og går i. Vi skal sørge for at de får tørre klær, vann, mat, tepper og førstehjelp, før de skal ta seg videre til registreringspunktet 70 kilometer unna, sier Janita.

Og den innsatsen Trude Jacobsen så har lagt ned i organisasjonen er imponerende, det er damene skjønt enige i.

- Det hun har fått til, står det stor respekt av.

Se med egne øyne

Respekt står det også av avgjørelsen deres.

Alle tre jobber innen helsesektoren på Frøya, Evelyn og Janita er kollegaer og jobber i ambulansetjenesten, mens Aina jobber ved sykehjemmet.

- Grunnen til at vi gjør dette, er fordi vi vil være der det skjer og se hvordan det er med egne øyne. Vi kan også være med å belyse situasjonen.

Hva som kommer til å møte dem når de kommer nedover, vet de ikke, men de har fulgt situasjonen på de greske øyene nøye.

- Og siden vi alle jobber i et yrke hvor vi aldri vet hva som kommer til å møte oss fra dag til dag så er vi litt forberedte. Vi kan også det å bearbeide inntrykk, sier Janita.

- Vi får også brukt hverandre siden vi drar i lag, sier Evelyn som ble veldig glad da de to andre også bestemte seg for å reise.

Evelyn, Aina og Janita har samlet inn en god del utstyr og klær til nå. - Men høsten og vinteren preger også Hellas med lavere temperaturer, regn og vind, derfor vil det være behov for varmere klær og gode sko i tida framover sier de, og tar i mot bidrag helt fram til avreisen i november.

Har drømt om å bidra

En bekjent av Evelyn som hadde vært på Lesvos og anbefalte henne å dra, så da hun bestemte seg for det og lurte på om flere var interesserte, så hev Janita og Aina seg med.

- Det ble enklere å si ja når noen andre har dratt det i gang, sier de to.

Aina forteller at hun alltid har drømt om å dra ut å bidra frivillig, - så da muligheten kom, var det bare å si ja. Det er ikke mange andre steder det er mulig å dra ut på sånt frivillig arbeid rundt om i verden, foruten i krigssonene hvor slike hjelpeorganisasjoner vanligvis opererer.

I tillegg får de hjulpet flyktningene der de er, for de har en lang reise videre gjennom Europa, legger Janita til.

Aina, Janita og Evelyn forteller at de har god støtte i familiene sine, noe Evelyns ektemann Johan bekrefter.

- Vi synes det er kjempepositivt at Evelyn vil dette, så vi støtter opp om henne som best vi kan.

Deres yngste sønn på 15 år har også engasjert seg, forteller de.

- Han og kameratene solgte lodd til inntekt for dette forrige helg, og jeg ser ikke bort i fra at slekt og venner må bidra litt når vi skal pakke, sortere og arrangere loppemarked, smiler Evelyn.

Loppemarked

Den 31. oktober arrangerer de loppemarked ved Frøya Frivillighetssentrals lokaler på Sistranda, og de ønsker gjerne enda flere lopper til da.

Damene har også opprettet et eget kontonummer til formålet, og bidrag kan betales inn til kontonummer: 4212.10.13317.

- Mye må handles lokalt når vi kommer til Hellas, og det blir behov for å leie bil der nede, så alt av donasjoner i form av penger settes stor pris på.

Innsamling av klær og utstyr

Damene har allerede fått inn en god del klær og utstyr, og de er spente på hvor mye av det de får med seg nedover.

- Vi ser at vi dessverre ikke får med oss alt denne gang, men det som blir igjen kommer vi til å donere til mottak i Norge, sier de og tar gjerne i mot klær og utstyr som er vasket og sortert, fram til avreisen den 9.november.

- Varene kan leveres direkte til en av oss. Vi kan også hente varer hjemme hos folk hvis det er ønskelig, det er bare å ta kontakt.

Dette er bare en liten del av klærne og utstyret damene har fått inn. - Mye må handles lokalt når vi kommer til Hellas, og det blir behov for å leie bil der nede, så alt av donasjoner i form av penger settes stor pris på, sier de.

Ønsker alt av bidrag

- Det har vært stor giverglede i øyregionen så langt og en del butikker har støttet oss med forskjellig. Cubus på Hitra har sagt at de skal sponse oss med votter og luer, og Rema 1000 på Hitra har sagt de vil sponse oss med smoothies.

De har også fått en del økonomisk støtte i fra privatpersoner, men bidragene i fra de store bedriftene har så langt uteblitt forteller de.

- Der har det dessverre vært lite respons, men vi håper at de kan kjenne litt på det, for alt vi og organisasjonen gjør er på frivillig basis. Så når vi nå reiser nedover, betaler vi alt selv og tar permisjon i fra arbeid for å kunne hjelpe flyktningene. Og derfor er alt av bidrag kjærkomment.

Nok å gjøre

I ni dager skal Aina, Janita og Evelyn stå på til alle døgnets tider, samtidig som høsten og vinteren også preger Hellas med lavere temperaturer, regn og vind.

Hvilke oppgaver de får på Lesvos vet damene ikke, men det spiller heller ikke så stor rolle, bare de kan hjelpe sier de.

- Helsepersonell som kan førstehjelp og bruke ulike medisinsk utstyr blir som regel fordelt på ulike grupper, så vi får nok mer enn nok å gjøre.

Hjelper dem en liten del av veien

De har fått høre at frivillige før dem, gjerne vil reise tilbake.

- Så vi ser ikke bort i fra at det blir flere turer på oss etter hvert også, smiler Aina og forteller at de fleste som får har høre om planene deres blir rørt over at de tør og klarer denne reisen.

- Men verden er blitt mindre og vi hjelper dem bare en liten del av veien, sier de og påpeker at de fleste i Norge har tid, økonomi eller mulighet til å hjelpe.

- Og dette er vår måte å hjelpe til på.

Lokalavisa Hitra-Frøya kommer til å følge opp Evelyn, Janita og Aina når de er på plass i Lesvos i november.