15 unge, lovende kunstnere er samlet i ungdomshuset Strindheim på Fjellvær. Her skal de i tre dager lage kunst av brukte gjenstander. Ungdomslaget har vært på gjenbrukstorget i Fillan og samlet sammen gamle pinnestoler. Disse har fått nytt liv og er malt i alle verdens farger og fått motiver fra kjente eventyr.

- Jeg har valgt å male på en rev fra eventyret om Reve-enka, forteller Hannah Rebekah Murai-Ubby.

Reve-enka er favoritteventyret hennes og stolen er prydet med prikker og hjerter. Det er første gang Hannah er på kunstkurset. Hun og søsteren Sofie er på besøk fra Trondheim. Ved siden av Hannah og Sofies stol står det en blå og lilla pinnestol. Også den skal bli prydet med en rev. Den er Maren Strømsvik Olsen sin. Jentene er tremenninger og Maren kommer fra Barmfjorden.

- Jeg valgte blå og lilla fordi de blir veldig fint sammen, mener Maren.

Hun forteller at hun liker eventyret om Reve-enka veldig godt fordi mammaen hennes brukte å lese det for henne da hun var liten. Dette er andre gangen hun deltar på kurset, og hun synes det er moro fordi hun er så glad i å male.

Både lokale og turister er på kurs

Kunstneren Nirvi Bennich og mannen har fylt bilen med maling, ark og annet kunstmateriell og kjørt fra Danmark for å holde malerkurset. De var på Fjellværsøya for første gang i 2005 og har siden holdt kurs både for voksne og barn. Hele neste uke er viet til malerkurs for voksne.

- I år er det flere barn enn vanlig, og rundt halvparten her er feriefolk, forteller Bennich.

Sommerferien bruker å være rolige siden det er fri fra idrett og andre aktiviteter. Derfor er malerkurstilbudet kjærkomment både for lokale og turister. Det er barn fra både Vesterålen og Asker i alderen seks til tretten år.

Hvert år er det et nytt tema og i år er temaet ”Gammelt blir til nytt”. Tanken er at barna får se at gamle ting kan gjøres om og brukes på nytt.

De får med stolene hjem når de er ferdige. Det er ikke bare stolmaling som står på programmet. Maling på tekstil og graffitispray er andre aktiviteter barna får prøve seg på.

Avslutningsdagen var det kunstutstilling der alle produktene ble stilt ut og alle kunne komme og se.

På kunstutstillingen ville Sara Sæther vise fram sin stol. Den har et maritimt preg og er malt i blått, grått og svart. Motivet er en hai.

- Pappa viste meg et bilde av en håbrann en gang, derfor ville jeg male en hai, forteller Sara.

Hitler og fantasidinosaur

De fleste har hentet inspirasjonen fra folkeeventyrene av Asbjørnsen og Moe som i seg selv kan være ganske skremmende. Sofus Magnussen har valgt et enda mer skrekkinngytende motiv.

- Først så ville jeg male et rart ansikt, men når jeg malte på det en bart lignet det fryktelig på Hitler, så da malte jeg like godt en djevel, forteller Sofus.

På stolsetet er det bilde av en skapning med mange tenner. Det er fantasidinosauren han hadde da han var liten.

- Jeg skulle egentlig ikke komme til Hitra før på søndag, men jeg er glad jeg kom så jeg fikk være med på malekurset, forteller Sofus.

Miriam Reksen er også veldig glad hun ble med. Hun har valgt en mer nøytral grunnfarge på stolen sin.

- Siden den er så gammeldags tenkte jeg at det ville bli finest med hvitt, forteller hun.

På stolsetet har hun tegnet et troll som til forveksling ligner trollet i Bukkene Bruse. Miriam kommer fra Rissa og besøker oldefaren sin på Hitra.

- Dette har vært kjempemoro, men jeg tror stolen min blir stående hos oldefar, sier hun.

Miriam Reksen
Sofus Magnussen
Sara Sæther