Arnstein Antonsen og dugnadsgjengen bak Trøndelag kysthistoriske museum har fått lokalavisas julestjerne. Den får de på grunn av sin innsats for å samle inn gamle fiskeredskaper og andre gjenstander som er en viktig for formidling av den lokale og regionale kystkulturen.

Vi møtte Antonsen i museumslokalene på Mausund en vindfull førjulsdag, og spør hvorfor han synes det har vært så viktig å samle disse redskapene i et museum.

- Folket langs kysten har vært dårlig til å ta vare på kulturen. Det har vært vanlig å samle sammen gammelt utstyr og brenne det. Vi har fått låne de gamle tingene som Vidar Oskarsson hadde i sitt museum, og så har vi fått lånt av folk. Alle tingene har vi registrert. Etterhvert ble det fullt opp, og vi måtte utvide museet til underetasjen også, sier Arntsen.

Han har selv jobbet mange år i fiskeindustrien, som en gang var stor på Mausund. På det meste bodde det 600 personer her ute, med to fiskemottak og krabbefabrikk.

Nå er det eldre folk med erfaring fra fiske og fiskeindustri som formidler sin kunnskap videre til skolelever som kommer på besøk.

- Det er artig for unge folk å se ting som de ikke vet hva er, og få det forklart fra noen som kan det.

En del av utstillingen er laget av elever fra medier og kommunikasjon ved Byåsen videregående skole, og heter ”Historier fra en øyværing”. Den fortelles gjennom plakater og små filmer.

- Jeg synes det er fint at ungdommene fra byen og sentral strøk og lærer seg kysthistorien. Det tar de med seg tilbake, og da forstår de hva vi holder på med ute i øyene, sier Arntsen.

Og ikke minst at eldre folk får oppleve det de har vært med på .

- Vi har fått støtte fra kommunen til å lage en inngang så folk fra dagsenteret på sykehjemmet kan komme inn. Jeg synes det er en opplevelse å se deres glede og entusiasme over å se ting de har vært med og brukt og slitt for å bygge opp samfunnet her. Det er motivasjonen for å holde på, sier Arntsen.

Han setter stor pris på lokalavisas julestjerne.

- Det er artig at folk setter pris på det vi gjør. Vi har vært en dugnadsgjeng på opp til 14-15 personer som har jobbet flittig med å få dette til. Denne julestjernen er til alle de som har bidratt, sier Arntsen.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no