I midten av februar i år søkte Marit Aune (25), Victor Tranås (27) og sønnen Andreas (8) via Adresseavisen etter ei bygd de kunne bosette seg i.

Den høyst uvanlige fremgangsmetoden vakte oppsikt, og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. Nå har familien bestemt seg, og valget falt på Hitra og Knarrlagsundet.

Besøkte Mausund

Trondheimsfamilien ble invitert til å besøke flere trønderske kommuner, alle med ønske om at den lille familien skulle komme flyttende til akkurat dem.

- Til sammen 12-13 kommuner og hundrevis av personer tok kontakt, forteller Victor Tranås til lokalavisa Hitra-Frøya.

En del av kommunene som inviterte til besøk, måtte familien takke nei til fordi de ikke hadde jobbtilbud til begge to, forteller Marit Aune.

- Jeg tror det er oppriktig fine bygder, men jobbtilbud var en av det aller viktigste kriteriene for oss.

Bygdene de besøkte, var blant annet Agdenes, Aure, Snåsa, Stoksund på Fosen og Lønset utenfor Oppdal.

- Og den første plassen vi besøkte var faktisk Frøya og Mausund, legger Marit til.

Husker du disse Stolt øyværing-sakene?

Savnet å bo på et mindre sted

Etter flere år i Trondheim var Marit som opprinnelig kommer i fra Rissa, og Victor som kommer i fra Lyngen i Troms, klare for bygdelivet igjen.

- Vi trivdes godt i Trondheim, men det er ting vi har savna med å bo på et mindre sted.

Ikke minst tror de at det på mange måter blir bedre for sønnen deres Andreas å flytte.

- Her på Møllenberg hvor vi bor nå, føler vi nesten at Andreas må fortfølges overalt, så vi håper og tror det blir friere og bedre for han å vokse opp på Hitra.

Andre grunner til at familien ville flytte på seg, var arbeids- og boligmarkedet i byen.

- Vi var begge på jakt etter fast jobb, og i Trondheim er det mange med likedan utdanning og erfaring som oss, som søker på de samme jobbene. Det er mange om beinet. I tillegg er det svindyrt å kjøpe hus i byen, hvor man knapt nok får sin egen hageflekk.

Fikk drømmejobben

Med mange gode tips til potensielle bygder, startet utsorteringsprosessen.

- Det har ikke vært et lett valg, innrømmer Marit og Victor som blant annet besøkte ulike steder i øyregionen.

Til slutt sto valget mellom kommunene Aure og Hitra, som kunne tilby dem begge jobb etter deres preferanser.

- Valget falt til slutt på Knarrlagsundet og Hitra, rett og slett fordi jeg fikk tilbud om drømmejobben min ved oppvekstsenteret der. Akkurat det klassetrinnet og den fagkombinasjonen jeg hadde drømt om. Det var midt i blinken, smiler Marit.

Ved Knarrlagsund Oppvekstsenter skal Victor jobbe som pedagogisk leder og Marit som grunnskolelærer.

Knarrlagsundet

Flytter i sommer

De hadde ikke vært i Knarrlagsundet eller på Hitra før jobbintervjuene.

- Men vi fikk et veldig godt inntrykk av stedet, og de tok godt imot oss ved Knarrlagsundet Oppvekstsenter. Etter å ha vært der på besøk, ble vi sikre på at vi hadde tatt riktig avgjørelse.

I løpet av sommeren flytter de utover.

- Vi tenker i første omgang å leie hus og er på utkikk etter et passende sted i Knarrlagsundet, så om noen har tips om bosted der så blir vi veldige glade for det, sier paret.

Etter at de har blitt bedre kjent med plassen og fått bekreftet at de trives der, er planen å kjøpe hus eller bygge selv.

Håper å bli inkludert

Familien forteller at de ser fram til å bli øyværinger.

- Det koster mye å skulle bygge seg opp et nytt nettverk, men det er lettere å bli kjent med folk ute på bygda, så det ser vi positivt på. Det beror også på oss selv, at vi også tar i et tak for å bli kjent med hitterværingene.

Å skulle komme flyttende til ei lukka bygd og ikke fått innpass, hadde vært et mareritt, slår Victor fast.

- Derfor var det viktig for oss å velge ei bygd, hvor vi trodde vi kom til å bli inkludert og velkommen. En plass hvor vi kan bidra med våre ressurser og føle at vi blir en del av lokalsamfunnet, og det tror vi at vi blir i Knarrlagsundet. Hver dag gleder vi oss til å starte på det nye kapittelet i livet vårt.