Busskort-saken

Hvordan kan vi sørge for at barn slipper å grue seg til bussturen og i verste fall blir stående igjen ?

Slik lyder spørsmålet Kirsti Leirtrø, gruppeleder for Arbeiderpartiet i Fylkestinget i Sør-Trøndelag, har stilt fylkesrådmannen. Hun vil ta opp busskort-saken, som først ble kjent gjennom Hitra-Frøya forrige uke, i neste fylkesutvalg. Frida Slørdal fra Tranvikan på Hitra ble stående igjen på bussholdeplassen. Hun manglet busskortet sitt. Men selv om både bussvakta (en lærer) og rektor gikk muntlig og skriftlig god for at 11-åringen har rett på skoleskyss, ble hun nektet adgang.

- Når kommunene skal betale for antall turer, og ikke en fast sum, så har det blitt etablert ei ordning der det kreves at elevene har med seg busskort for å kunne foreta automatisk telling. Det har dermed blitt så rigid at den gir barna våre ei bekymring ekstra. Hvor er busskortet? Å gå veien til rektor for å få utstedt et midlertidig busskort kan være lang for noen. Vi har tidligere blitt orientert i fylkesutvalget, og blitt lovt, at ingen barn skal være nødt til å stå igjen. Og slik må det være, sier Leitrø.

Blir tema i fylkespolitikken

Hun mener eksempelet med Frida viser en en helt uakseptabel praksis som vil bli tema i neste fylkesutvalg.

- En liten spørsmålsrunde i kommunene viser at Frida ikke er et unntak dessverre. Jeg ber derfor om en redegjørelse, slik at vi får kunnskap på hva oppdraget til bussjåførene er, og gitt instruks på samfunnsoppdraget, sier Leitrø.

I følge fylkespolitikeren har hun fått flere tilbakemeldinger fra andre foreldre i fylket som sier at ordningen med busskort fungerer slik hos dem også; Mangler du busskort så får du ikke være med bussen.

Lignende eksempler

Leitrø har sendt to skriftlige eksempler til lokalavisa:

* - Et eksempel fra en forelder: Jenta mi på 8 år var uheldig og ødela busskortet som lå i lomma. Det ble bøyd og hun hadde fått beskjed om å skaffe seg nytt. Jenta gråt sine modige tårer på morgenen og ville ikke gå til bussen, for hun var redd bussjåføren ble sint siden hun ikke hadde fått nytt kort på skolen ennå.

* - En annen historie: Dette har vi opplevd hos oss også. Da ble den ene tvillingen (7 år !) nektet å få bli med bussen hjem fordi busskortet var ødelagt. Det var midt på vinteren, mørkt og kaldt, så storebror, storesøster og tvillingbror gikk av bussen igjen. Og tilfeldigvis jobber mormor i gangavstand til skolen, så de ble kjørt hjem. Men det kunne jo vært en 7-åring uten søsken på bussen!

Frida fikk ikke være med skolebussen heim. Faksimile fra lokalavisa 29. april.

Ser etter praktiske løsninger

Leitrø vil at fylkesutvalget blir orientert enda en gang om hvordan denne ordningen skal fungere, og fungerer.

- Kan det være mulig å utstyre bussjåfør med et kort som kan brukes for elever som har mistet/glemt busskortet sitt? Ordningen med lånekort hos rektor skaper også merarbeid for skolen, påpeker hun.

Tidligere i uka skrev lokalavisas nettutgave hitra-frøya.no at også Hitra kommunes administrasjon tar grep etter Fridas historie. Kommunalsjef for oppvekst, Kjell Roar Sæther, har bedt Boreal Transport, AtB og Fillan skole om et oppklaringsmøte. Tidligere har vi også skrevet at saken har skapt sterke politiske reaksjoner i lokalpolitikken. Frida-saken er også heftig diskutert i sosiale medier.