Han hevder at han ikke er spesielt fugleinteressert, Karsten Måsøval. Likevel har han sett fugler de færreste har sett, og som ivrige fuglekikkere landet rundt kunne reist milevis for og se.

Den 29. oktober 2011 oppdaget han en stor, hvit fugl på Måsøyvalen. Betydelig mindre enn vår gråhegre, men tydeligvis i samme familie som den.

- Den fløy litt rundt omkring, og så gikk den og plukka småfisk i fjæra, forteller Karsten Måsøval.

Ingen linselus

Etter hvert kom Karsten på at han hadde et videokamera liggende i bilen, og prøvde å få festet hegren, som hadde vært der i flere dager, til filmen.

- Silkehegren var veldig sky, og jeg måtte gjemme meg for å få filmet den. Under forsøket lå jeg veldig vondt, men det ble da noe av det, ler Karstein.

Sist jul kom Karsten, litt tilfeldig, i kontakt med Oskar Fredagsvik, som er en av de ivrigste i fuglekikkemiljøet på Frøya. Og om fuglekikkeren i utgangspunktet kunne være litt skeptisk til det Karsten Måsøval kunne fortelle at han hadde sett, var tvilen blåst bort da han fikk se filmopptaket. Oskar sørget for å viderebringe observasjonen, som kunne dokumenteres med en filmsnutt.

Flere godbiter

Og dermed måtte «historien» omskrives. Det var ikke lenger Rissa kommune som hadde det første funnet av silkehegre i Sør-Trøndelag, etter at en slik fugl ble sett der i november i fjor, eller Bjugn som trolig hadde besøk av rissa-fuglen et par dager senere. Nå var det Frøya, og Karsten Måsøval som kunne dokumentere den første silkehegren noensinne i Sør.Trøndelag, to år tidligere enn de andre funnene vi har nevnt.

- Jeg fôrer fugler hele vinteren, uten at jeg er spesielt fugleinteressert. Men jeg legger jo merke til det om jeg ser noe helt uvanlig, sier Karsten Måsøval, og legger til at han så en hærfugl i Daløya for en del år tilbake. Også det en art de færreste har sett, men som står høyt på ønskelista hos ivrige hobbyornitologer i øyregionen og ellers i landet. Og nå lover Karsten å si fra til de lokale fuglekikkerne umiddelbart om det dukker opp enda flere ornitologiske godbiter.