- Da Stiftelsen ble dannet i 2004 var Sula Fyrvokterbolig så nedslitt og forfallen at det var snakk om å rive bygget. Takket være ildsjelene i den kollektive redningsaksjonen, er i stedet boligen blitt restaurert etter riksantikvarens prinsipper og fremstår i dag som et kulturminne både Sula og hele Frøya kan være stolte av, sier Ola Flyum leder for Stiftelsen Sula Fyr.

Flyums mor, Inger, var datter av fyrvokter Johan Jøstensen, og vokste opp i Fyrvokterboligen.

Varsom restaurering

Under restaureringsarbeidet ble arkitektstudenter satt til å skrape av gammel maling på veggene og finne fram til hvilke farger som opprinnelig var brukt i de ulike rommene. Den varsomme restaureringen av den historiske boligen, som ble bygget i 1909, har gjort dette til et av et av de mest autentiske og spesielle overnattingsstedene på norskekysten.

Beliggenheten på toppen av fyrhaugen, med storslått utsikt over skjærgården og storhavet, er gjør den også til et av de mest eksotiske stedene du kan overnatte på norskekysten.

- Fyrvokterboligen er blitt en turistattraksjon i Frøya kommune, konstanterer Flyum.

- Det er imidlertid fortsatt mye som må gjøres, og her trenger vi både penger, og folk som er villige til å bidra med en innsats, sier han.

Dugnad, lån og andeler

Stiftelsen Sula Fyr kjøpte fyrvokterboligen, fjøset og naustet av Kystverket for 250.000 kroner. Kjøpet og restaureringen ble finansiert ved salg av andeler i Stiftelsen, samt lån. I tillegg ble det gjort en betydelig dugnadsinnsats. Stiftelsen har også fått økonomisk støtte fra ulike bidragsytere og sponsorer. I dag har Stiftelsen en gjeld på 400 000 kroner.

Sula Brygge Drift AS, som også driver Terna Brygge, har nylig inngått en leieavtale med Stiftelsen, og formidler utleie av boligen til turister.

- Leieinntektene dekker såvidt våre faste utgifter, men vi er fortsatt avhengige av andre inntektskilder for å kunne holde bygningsmassen vedlike. Både fjøset, naustet og kaia trenger restaurering. Vi ønsker også å opparbeide uteområdet og gjøre dette enda mer attraktivt for alle som besøker fyrhaugen, sier Flyum.

- En pengegave til Stiftelsen Sula Fyr hjelper oss å vedlikeholde boligmassen, sier leder Ola Flyum.

Riksantikvarens retningslinjer

Alt arbeid som skal gjøres fordyres både ved at man er forpliktet til å følge Riksantikvarens retningslinjer, samt at det koster å få håndverkere ut i øyrekka.

- Dårlig kommunikasjon til og fra Sula fordyrer arbeidet vesentlig. Nå må vi ha blikkenslager utover fra Trondheim for å gjøre lage nye pipehatter i sink, da de gamle ble tatt av orkan. Vedkommende må ta to turer utover, og mesteparten av honoraret hans går til reisetid, sier Flyum.

Boligen er restaurert etter antikvariske retningslinjer. Her fra en av stuene.

Salg av andeler

Som andelseier i Stiftelsen blir du medlem av representantskapet, og som bonus får du også gratis guidet tur i selve fyret. En andel koster 3000 kroner, og kan betales som engangsbeløp, 600 kroner over fem år eller 300 kroner over ti år. Ola Flyum kan kontaktes for mer info.