Sist helg holdt Hitra og Frøya hundeklubb valpekurs. Kurset gikk over to dager og ble ledet av Marianne Berger fra Sportshunder i Trondheim. To finske lapphunder, en cockapoo, en schæfer, en flatcoated retriever, en rottweiler og en islandsk fårehund fikk lære helt grunnleggende ferdigheter.

- Kurset er for alle valper mellom fire og seks måneder, uavhengig av rase eller utgangspunkt, forteller Berger.

Bedre kontakten mellom hund og eier

I løpet av helga fikk valpene trene på blant annet kommandoene ”sitt”, ”ligg” og ”bli” i tillegg til innkalling og båndtrening.

- Det viktigste på disse kursene er ikke nødvendigvis ferdighetene valpene lærer, men å bedre kontakten mellom hund og eier som er helt grunnleggende for all læring, forteller Anne-Grethe Johansen som er nestleder i hundeklubben.

Hundeklubben skal prøve å holde et valpekurs i hvert fall en gang i året. I slutten av september skal det holdes et ”Hverdagslydighetskurs”.

- Etter sist valpekurs tok det seg opp med folk som kom på søndagstreffene våre der vi trener sammen på mye av det som ble lært på kurset, forteller Johansen.

Nettopp det er noe av det Berger ønsker med kursene.

- Det er flott hvis kurset kan øke motivasjonen til videre trening med hundene og ikke minst det sosiale for både hunder og eiere er viktig, sier hun.

Kommer fra Kennel Lurveleven

Kurset foregår på hundeklubben sitt eget område i Barmfjorden. Hundene kan boltre seg på et stort inngjerdet område. På dugnad er det satt opp et klubbhus med strøm, vann og varme. Kurset går over to dager og er lagt opp på valpenes premisser. Det blir mange pauser innimellom teori og praksis. Noe av det mest utfordrende valpene, og eierne, får prøve seg på, er når valpene skal gå pent i bånd.

- Det er noe av det mest unaturlige vi lærer dem. Instinktet deres er å ville fort framover, forklarer Berger.

Det er tydelig at de fleste kursdeltakerne er kjent med den problemstillingen. Trikset er å aldri la valpen få komme framover hvis den trekker i båndet, og gi den godbiter når de gjør det som er riktig. Og det er ikke langt mellom godbitene på kurset. Matmor Ann-Mari Pettersen har med seg poser med pølser og servelat til rottweileren Mira. Valpen er fem måneder og veldig lærenem.

- Den gamle hunden vår døde brått på en søndag, og samme tirsdag var vi på tur for å hente Mira, kan Pettersen fortelle.

I utgangspunktet hadde hun og mannen Jørgen tenkt på en mindre hund, men den forrige rottweileren var så snill så de landet på samme rase.

- Hun kommer fra kennelen Lurveleven på Jessheim, kan Jørgen fortelle.

Selv om kennelnavnet kan virke avskrekkende er Mira snill som dagen er lang og kommer både på innkalling og går pent i band-så lenge godbitene ikke er langt unna.

Kontakt mellom hund og eier er helt grunnleggende for all trening.
Kontakt mellom hund og eier er helt grunnleggende for all trening.
Marianne Berger instruerer Wanda Berge med flatcoated retriveren Rocky.
Nestleder i Hitra og Frøya hundeklubb, Anne-Grethe Johansen og hundetrener Marianne Berger
Rottweileren Mira får belønning av matmor Ann-Mari Petersen.