Fredag forrige uke, startet elevene i 1.klasse ved Helse- og oppvekstfag på Hitra videregående skole opp med det som skal bli faste besøk ved helsetunet på Hitra.

En del av faget

Besøkene er en del av faget deres, kan kontaktlærer for VG1 Helse- og oppvekst, Hilde Kristin Nilsen, og norsklærer Astrid Mortensvik fortelle.

- Og besøkene ved Helsetunet skal foregå de tre siste skoletimene hver eneste fredag, gjennom stort sett hele skoleåret.

Grunnen til at de har valgt å avlegge helsetunet faste besøk, er fordi Hitra Videregående skole og Helse- og oppvekstfaget er opptatte av at elevene skal oppleve det de holder på med som meningsfylt, og at elvene skal få være med å bidra til at eldre føler livsglede, forklarer lærerne.

- Det er også moro og lærerikt for elevene med litt annet enn bare klasseromsteori.

Det nye hotellet diskuteres og taes i nærmere øysyn når de eldre damene og ungdommene er ute på tur.

Imponert over ungdommene

Elevene startet på videregående nå i høst.

- Ikke alle av disse skal jobbe med eldre i framtiden, en del skal for eksempel jobbe i barnehage, forklarer Hilde Kristin Nilsen, men legger til at dette uansett er nyttig praksis for dem alle.

- Ungdommene har klart seg veldig fint, til tross for at dette er deres første dag her, sier en imponert Livsgledekonsultent i Hitra kommune, Linn Mari Lyngvær, i dét hun kommer forbi.

- De er absolutt sterke bidragsytere til beboerne ved Helsetunet og et positivt supplement til Livsglede for eldre.

Lyngvær forteller at de eldre blomstrer opp når ungdommene kommer.

"Hva ville vi ikke gjort, for å være unge igjen" sier de gjerne da, forteller hun og særlig er det de tre guttene som i år går Helse- og oppvekst, svært så populære blant damene, føyer lærerne smilende til.

Kontaktlærer ved VG1 Helse- og oppvekst Hilde Kristin Nilsen, norsklærer Astrid Mortensvik og Livsgledekonsultent Linn Mari Lyngvær, er alle tre imponerte over ungdommene.

De er også skjønt enige i at det er bra at den videregående skolen og helsetunet ligger såpass nært hverandre til at de kan gjøre slike avtaler.

- Vi er veldig takknemlige og ikke minst heldige som har elever i fra Hitra videregående skole med oss i Livsglede for eldre her på Hitra, sier Lyngvær.

- Dessverre har vi ikke mulighet til å være med på Livsglede for eldre på Frøya, for det ville blitt litt langt å reise hver fredag, men vi planlegger aktiviteter i framtiden med eldre i fra begge øyene, slår Nilsen fast.

- Det er veldig viktig, både for meg som selv er frøyværing og i tillegg har vi en del elever ved studiet vårt som også er fra Frøya.

Eldres dag

Helse- og oppvekstfag er blant annet i gang med å planlegge en "eldres dag".

- Der kan arrangere bingo og kanskje ha egne velvære-soner for de eldre. Vi er også inne på tanken om å kontakte Charlotte Audestad, som er svært positiv til Livsglede for eldre-tiltaket. Tenkt om hun kunne komme å holde konsert for oss, det hadde vært supert, sier Hilde Kristin og Astrid, og forteller at de har mange livsglede for eldre-planer i tiden framover.

Elevene i 1.klasse ved Helse- og oppvekstfag har mange planer klare. - Vi skal gå turer i lag, dra på bowling og cafébesøk med de eldre, forteller de.

Små ting gleder

Elevene ved VG1 Helse- og oppvekst forteller at de ser fram til å besøke helsetunet hver fredag.

- Det blir veldig koselig. Det er dessuten artig å kunne glede de eldre, forteller elevene som har mange planer klare allerede.

- Vi skal gå turer i lag, dra på bowling og på cafébesøk. Vi har også tenkt å ta med de eldre på sykkeltur i høst.

Elevene har også laget såkalte erindringspermer, som de skal ta med på besøkene framover.

- Når jula nærmer seg skal vi og Fillan Barnehage bake pepperkakehus med de eldre, legger Hilde Kristin til, - også er det ofte de små ting de eldre setter pris på. Bare det å sette seg ned med dem å lese i lokalavisa eller slå av en prat, gleder dem stort. Vi gleder oss også til fortsettelsen.