Tormod Johansen bodde på Frøya i fire år, mellom 1979 og 1983, og flyttet som fjortenåring til Drammen. Men årene på Frøya satte sine spor. I 2014 ble savnet etter havet for stort, og han satte kursen nordover igjen.

- Jeg har savnet nærheten til sjøen i alle årene jeg har bodd sørpå. Og i og med at foreldrene mine bor her så fikk jeg lyst til å flytte hit, forteller Johansen, som har endt opp med å kjøpe hus i sjøkanten på Titran.

Ble solgt på en finværsdag

- Var det Titran du ville flytte til?

- Egentlig ikke. Jeg så at huset hadde vært til salgs en stund, men jeg tenkte at det lå litt avsides til. Men så dro jeg dit en knallfin dag og kikket på huset. Da var jeg solgt. Det er en idyll. Jeg skjønner egentlig ikke hvorfor ikke flere vil bo på Titran, bortsett fra at det er litt avsidesliggende da.

Hva har du gjort etter at du flyttet hit? Hva gjør du nå?

- Jeg jobber i Nordsjøen, pluss at jeg begynte med å få i gang en skjærgårdstjeneste for et år siden. Det fikk jeg ideen til etter å ha gått en del turer i fjæra og sett hvor mye dritt som samler seg. Og jeg har hørt fra andre at det er slike mange andre steder på Frøya og Hitra også. Det fikk jeg lyst til å gjøre noe med, sier Johansen, som har startet firmaet Mino Skjærgårdstjeneste.

- Hvordan føler du deg mottatt i lokalmiljøet?

- Jeg trodde det skulle være enklere å få innpass i et miljø, og bli kjent med folk. Men det er også litt opp til meg selv, og jeg vet at det kan ta tid. Det hadde også vært enklere hvis jeg hadde hatt en mer lokal jobb. Men jeg merker også at det er en stor forskjell på Titran og Østlandet. Her har folk mer tid til hverandre, mens på Østlandet er det mye mer stress. Det synes jeg er kjempepositivt. Da er det godt å komme hjem fra Nordsjøen.

Trenger bedre vei

Hva savner du her? Hva skal Frøya gjøre for å bli et enda bedre sted å bo?

- Det har jeg aldri reflektert over. Da er det vel ganske bra her ute egentlig. Vi har det vi trenger av handlemuligheter, og trenger ikke dra til byen så mye som vi gjorde da jeg bodde her sist. Jo, det eneste jeg savner er en bedre vei til Titran. Og kanskje at det gjøres litt mer for at folk skal bosette seg her ute, slik at Titran ikke bare blir en postkortidyll.

Er du ofte «hjemom» ?

- Jeg har mest sosialt nettverk sørpå, og det hender jeg tar en tur dit når jeg har fri, for å pleie kontakt med gamle venner. Men nå tar arbeidet med skjærgårdstjenesten mer tid, så det blir litt mindre enn før.

Blir på Frøya

- Hva er ditt mest minnerike øyeblikk fra Frøya?

- Det må være da jeg overtok huset på Titran, med den beliggenheten fem meter fra sjøen, og den roen jeg får når jeg bor der ute.

Er det noen mulighet for at du flytter herfra?

- Det har jeg ingen planer om. Men hvis jeg eventuelt flytter fra Titran så blir det til en annen plass på Frøya. Det kommer litt an på hvordan Skjærgårdstjenesten utvikler seg. Hvis det krever mye tid og arbeid kan det kanskje være fornuftig å flytte til en leilighet nærmere Sistranda, med tanke på at jeg er alene og at det krever mye tid og energi å vedlikeholde eiendommen på Titran. Men som sagt har jeg ingen planer om å flytte.

928 28 154 lars.otto.eide@hitra-froya.no