Tidligere i høst skrev lokalavisa om at villsauer har veltet nesten alle gravstøttene på Wærøy kirkegård ved Sørburøya.

- Wærøy gravsted ligner mere på en krigssone enn en gravplass, og så godt som alle gravstøtter er veltet. Og som det ikke var ille nok, ligger døde lam under støttene. Årsaken er at store hull i gjerdet gir sauer fri adgang til gravstedet, sa kirkegårdsarbeider Magne Werkland til lokalavisa Hitra-Frøya den gang.

Pårørende fortviler

Men ennå har ingenting skjedd med gjerdet. Ingrid Moen Pettersen, som har sin bestemor og søster gravlagt på Wærøy er fortvilet.

- Da mor døde lovte jeg å ta vare på gravene på Wærøy. Hver jul siden 1959 har det blitt pyntet og satt lys på gravene. Men fordi steinene ligger veltet er  det ingen vits i å pynte, og det er ingen gang å reise steinene på denne årstiden. Derfor vil jeg ikke stelle gravene før gjerdet er på plass, sier Pettersen.

Hun mener gjerdet må på plass så snart som mulig.

Vurderer å holde igjen pengene

- Det er kommunen sitt ansvar. Nå har jeg vært innom kirkekontoret hver uke, uten å få lovnad om at gjerdet skal repareres. De har snakket om å få til en dugnad med velforeningen, men ingenting har skjedd. Jeg lurer bare på hva pengene jeg betaler i festeavgift går til. Om gjerdet ikke kommer opp før sauene er tilbake til våren igjen, vil jeg vurdere å ikke betale festeavgift til neste år, sier Pettersen.

Kirkeverge Albert Stålskjær vedgår at ansvaret er deres og lover at gjerdet skal opp.

Liten interesse for dugnad

- Ingrid har helt rett i at det er vårt ansvar, og vi har gjort vedtak på at gjerdet skal settes opp igjen. Men det er et problem at kirkegården ligger på en veiløs øy. Derfor gjorde vi en henvendelse til velforeningen på Sørburøya om de kunne kalle inn til dugnad, dersom vi betalte materialkostnadene på 15.000 kroner. Vi hadde regnet med litt dugnadsånd, men det var bare en person som hadde feriehus der som meldte sin interesse. Dermed ser det ut til at vi må leie inn folk og det de trenger til å sette opp gjerdet, noe vi skal gjøre før sauene kommer på beite til våren, sier Stålskjær.

Det er Pettersen glad for å høre.

- Det høres fryktelig trivelig ut. Men jeg vil nå se det i praksis først, sier Pettersen.

Vil koste 30.000 kroner

Kirkevergen forteller også at gjerdet vil gjøre et stort innhugg i budsjettet.

-Vi har fått redusert vårt budsjett med 100.000 kroner. I fjor brukte vi 25.000 kroner på vedlikehold av gravplasser. Hvis det koster 30.000 å reparere gjerdet på Wærøy betyr det at vi har brukt opp hele budsjettet på en gravplass som nesten ingen bruker. Da kan følgene bli at vi ikke for gjort noe på andre gravplasser. Men vedtaket er gjort, sier Stålskjær.