I år ble ”Tonningen rundt” arrangert for 39. gang, og 383 voksne og barn fikk nyte Hitranaturen i finværet.

I 1977 ønsket Vest-Hitra idrettslag å få til litt aktivitet, og bestemte seg for å lage et tur-løp. Den gangen var det ”Laugen rundt” som var løypa.

Det viste seg imidlertid at den 2 mil lange løypa ble for lang for de fleste. Året etter bestemte idrettslaget seg for at å gå rundt Tonningen var en passende rute.

Ola Rønningen var en av de som stod bak og startet opp turløpet første gang. Det første året var det mellom 160 og 170 personer som deltok, og etter hvert har flere og flere deltatt.

Startet med gudstjeneste

De første årene var det også en friluftsgudstjeneste på gården der løypa begynner i forbindelse med turen. Etter hvert som interessen dalte bestemte arrangørene og presten seg for å slutte med gudstjenesten

Øyvind Helsø var med første gangen i 1978 og merket løypene, og siden har han vært en av ildsjelene bak arrangementet. De siste 15-20 årene er det han som har hatt hovedansvaret for tilstelningen.

Svært populært blant turistene

Det er folk fra hele Hitra som deltar på den populære turen, men også frøyværinger og turister har funnet veien til Svankild.

- Det er veldig mange turister som deltar, det har blitt en tradisjon for utrolig mange av dem, forteller Helsø.

”Tonningen rundt” blir arrangert 1. pinsedag hvert år og de har nesten alltid vært usedvanlig heldig med været. Helsø mener det bare har vært regn tre ganger siden 1978.

- Vi har en avtale om finvær, sier han.

Mye forberedelse

Det er mye forberedelser før turløpet, men det som tar mest tid er å få tak i premier og ha orden i kartoteket. Det er Helsø som har ansvaret for kartoteket og det består av rundt 2600 navn. Han holder telling på hvor mange turer hver enkelt person har gått.

I løpet av årene ”Tonningen rundt” er blitt arrangert har over 11.000 gått rundt fjellet. Det er bare to stykker som har gått alle 39. gangene.

- De kommer til å få 40 årsmerket neste år. Det eneste som kan hindre dem er om de avgår ved døden, sier Helsø.

Takker næringslivet

Helsø skryter av næringslivet som har vært svært raus med å sponse premier. Premier får de også fra andre plasser enn Hitra. Noen år har gavekort fra Color Line og DFDS vært premier.

- Vi har tonet premiene litt ned i år, for vi vil ha skikkelig premier til 40 års-jubileet, sier Helsø.